Svijet

U izraelskom napadu na Liban ubijeni žena i dijete

U izraelskom zračnom napadu u srijedu su ubijeni žena i dijete na jugu Libana, rekli su izvori u Libanu, nekoliko dana nakon što je Hezbolah objavio da će Izrael platiti cijenu za ubijanje civila u sukobu preko izraelsko-libanske granice.

karta liban
FOTO: FENA
Ilustracija

Ovim ubistvima se povećava broj žrtava u više od četiri mjeseca nasilja koje se odigralo paralelno s ratom u Gazi, podstičući zabrinutost za još razorniji sukob između teško naoružanih protivnika koji su posljednji put vodili veliki rat 2006. godine.

Pročitajte još

Žena i djevojčica ubijene su u blizini Majdal Zouna, sela oko šest kilometara od granice, prema dva sigurnosna izvora i medicinskom izvoru u Libanu.

Hezbolah, koji podržava Iran, saopćio je da je odgovorio na “izraelske napade na civilna sela i kuće, posebno … u Majdal Zounu”, ispaljivanjem raketa Kaćuša na Matzuvu, izraelski kibuc iznad granice.

Izraelska vojska saopćila je da je pogodila “operativni komandni centar Hezbolaha u oblasti Mansurija”, selu nekoliko kilometara od Majdal Zouna.

– Kao rezultat prisustva Hezbolahovog oružja i municije u komandnom centru, dogodila se velika eksplozija koja je najvjerovatnije izazvala štetu u okolnom području – navodi se.

Prihvati notifikacije