Kultura

U Historijskom muzeju BiH otvorena izložba akvarela Seada Čerkeza

“Sead Čerkez u svom decenijskom stvaralaštvu često kao glavni motiv svojih radova stavlja elemente naše bogate baštine. Mostovi su dijelom njegove višegodišnje inspiracije”.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Izložba akvarela “Stari mostovi” Seada Čerkeza otvorena je u Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine.

Pročitajte još

Umjetnik Sead Čerkez se decenijama bavi tematiziranjem naslijeđa u najrazličitijim formama.

Izložba “Stari mostovi” istražuje raznolikost stilova i arhitektonskih oblika koji se mogu pronaći u starim mostovima Bosne i Hercegovine.

Čerkez se detaljno posvetio reprodukciji različitih mostova, koje je potom transformirao akvarelisanjem prostora i vremena.

Kustosica i historičarka umjetnosti u Historijskom muzej Elma Hodžić kazala je da se na toj izložbi predstavlja 25 radova od kojih će 15 biti donirano Historijskom muzeju BiH i trajno pohranjeno u njegovim arhivama.

– Izložba „Stari mostovi“ tematizira naslijeđe Bosne i Hercegovine. Sead Čerkez u svom decenijskom stvaralaštvu često kao glavni motiv svojih radova stavlja elemente naše bogate baštine. Mostovi su dijelom njegove višegodišnje inspiracije – navela je Hodžić.

Ona je dodala da Čerkez fragmentima razlaganja primarne forme govori o mostovima kao prostoru spajanja. Hodžić je istakla da umjetnik mostove vidi kao simboličke fibule kroz koje je spojen teritorij Bosne i Hercegovine.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Govoreći o tome koliko Historijskom muzeju BiH znači donacija Seada Čerkeza Elma Hodžić istakla je da ova institucija, kao i druge državne institucije kulture djeluje u specifičnom okviru godinama.

– Uslijed takve osjetljive situacije nemamo mogućnosti adekvatne akvizicije. To znači da Muzej ne vrši redovne otkupe kao što bi po muzejskoj djelatnosti trebali da činimo. Tako da akt umjetnika Seada Čerkeza u svakom slučaju je čin podrške našem radu. Nadam se da će potaknuti i druge umjetnike da pomognu radu Historijskog muzeja BiH – kazala je kustosica u Historijskom muzeju Elma Hodžić.

Predsjednica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera BiH (ULUPUBiH) Samina Tanović kazala je da je Sead Čerkez dugogodišnji član ovog Udruženja – od 1977., kad mu je pristupio kao dizajner.

– Mi u ULUIBiH smo ponosni što je on jedan od naših članova, koji je pokaz i koliko naše Udruženje traje i koliko je značajno za naše društvo i za BiH – kazala je Tanović, dodavši da to udruženje ove godine obillježava 70 godina postojanja.