Kultura

U Goraždu obilježen Međunarodni dan dječije knjige

U organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde u Domu mladih danas je obilježen 2. april – Međunarodni dan dječije knjige.

FOTO: FENA/ELMA GECA
FOTO: FENA/ELMA GECA

Ovaj datum obilježava se širom svijeta na dan rođenja Hansa Christiana Andersena što je prilika da se naglasi važnost čitanja djeci i doprinese podizanju svijesti o tome koliku moć imaju knjige za dječji razvoj kognitivni, socijalni i emocionalni.

Brojni mališani Goražda danas su recitalima, igrokazima, plesom i pjesmom ukazali na važnost čitanja s posebnim akcentom na dječiju književnost i potrebu sticanja navike čitanja još od ranog djetinjstva.

Povodom ovog datuma Narodna biblioteka JU Centar za kulturu Goražde nagradila je najmlađe, najstarije i najaktivnije čitaoce.

Dobrodošlicu roditeljima, zvaničnicima i ostalim posjetiocima poželjeli su Emina Hadžić, uime Ministarstva za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK i Jasmin Bešlija, direktor Centra za kulturu Goražde. Ovo je jedna lijepa prilika da se naši učenici, ali i odrasli koji su članovi biblioteka i ljubitelji lijepe riječi i knjige, okupe na jednom mjestu kako bi na jedan simboličan način obilježili ovaj značajan datum. Sala Doma mladih je puna, od najmlađih do najstarijih. Ponosni smo na ovakav odziv naših sugrađana – kazao je Bešlija.

Bogat program povodom Međunarodnog dana knjige priredili su goraždanski vrtić “Zvjezdice“ i Park “Plavi cvijet“ te učenici i nastavnici osnovnih škola sa područja BPK-a Goražde.

Prihvati notifikacije