Sarajevo

U Gazi Husrev-begovom hanikahu u Sarajevu otvorena izložba "Sloboda izvan okvira" (FOTO)

U umjetničkoj galeriji Gazi Husrev-begovog hanikah u Sarajevu večeras je zvanično otvorena izložba "Sloboda izvan okvira" autorice Sadete Orman, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

Svečanom otvaranju prve samostalne izložbe radova autorice Orman prisustvovale su brojne zvanice i građani.

Orman je izjavila da se nakon brojnih kolektivnih izložbi odlučila i na prvu samostalnu izložbu radova.

“Ovo je moja prva samostalna izložba poslije niza kolektivnih izložbi koje sam imala u Bosni i Hercegovini, okruženju, Srbiji, Austriji, Njemačkoj, također i u gradu Konyi u Turskoj. Odlučila sam se na ovaj korak, a podstakli su me i drugi na ovo jer teško je odlučiti se na prvu samostalnu izložbu”, rekla je autorica izložbe.

FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO: AA
FOTO:
FOTO:

Istakla je da je svila njeno posebno polje interesovanja.

“Znači, oslikavanje svile, oslikavanje svilenih marama, a uz to radim i druge tehnike, rad na foliji, rad na drvetu, i 3D reljef na kartonu”, kazala je Orman.

Na izložbi su predstavljene rukotvorine izrađene u različitim tehnikama, uključujući izradu slika na svili, izradu slika 3D efekat, reljefnu izradu slika na foliji i oslikavanje svilenih marama.

Izložba će biti otvorena za posjetioce sve do 29. juna.

Orman je rođena i školovala se u Sarajevu, autorica je brojnih kolektivnih i humanitarnih izložbi te radi edukacije u LaleK – Kulturno Edukacioni Centar – Konya Sarajevo i Maarif Schools of Sarajevo.