Ekonomija

U Cazinu započeta izgradnja fabrike 'Asta': "Velika investicija koja nije bitna samo za Cazin i Krajinu već i za cijelu BiH"

Austrijska kompanija "Asta" danas je u Poslovnoj zoni Ratkovac u Cazinu ozvaničila početak radova na izgradnji fabrike koja će se prostirati na 20.000 m2.

FOTO: GRAD CAZIN
FOTO: GRAD CAZIN

Riječ je o fabrici koja se bavi proizvodnjom specijalnih komponenti od pljosnatog bakra koje se koriste u elektro energetskoj industriji i koja je u Poslovnu zonu Ratkovac ušla prije tri godine kupovinom 50.000 m2 površine.

Cazin smo odabrali jer je ovaj dio BiH na samoj granici s Evropskom unijom, jer smo imali odličan prijem i saradnju s gradskom upravom na čelu s gradonačelnikom Nerminom Ogreševićem, a takođe i zbog toga jer je ovdje u blizini Univerzitet u Bihaću, kao i srednja strukovna škola u Cazinu, s kojima namjeravamo surađivati. Sektor u koji ćemo ulagati u narednom periodu, uz našu proizvodnju, je e-mobilnost – rekao je dr. Karl Schacke, direktor CEO Asta Group.

“Asta“ trenutno zapošljava oko 50 radnika, a sa završetkom objekta čija izgradnja počinje, planirano je upošljavanje između dvije i tri stotine radnika što je za cijeli ovaj kraj BiH od velike važnosti.

– Velika investicija koja nije bitna samo za Cazin i Krajinu već i za cijelu BiH jer projekat ovih razmjera nismo ovdje zabilježili već nekoliko decenija. Ovakvi projekti, kada se realiziraju, mijenjaju sve. Nisu u pitanju samo nova radna mjesta već i način rada ove kompanije koja razmišlja o energiji i njihova proizvodnja i inovacije su usmjereni upravo na taj način pa će i naši studenti i učenici srednjih strukovnih škola ovdje imati priliku učiti, napredovati i razvijati svoje vještine – kazao je gradonačelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Tržište kompanije “Asta” odnosi se na prostor cijele EU i šire.