Kultura

U Brčkom predstavljena knjiga 'Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja'

U sklopu proslave Dana Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, danas je u Brčkom promovisana knjiga autora Jakova Amidžića i Srđana Vukadinovića pod nazivom „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Ova svojevrsna monografija prati razvoj pozorišnih susreta u zadnjih 50 godina u Brčkom koji su, kako su istakli autori, postali prepoznatljiv brend i jedan od najreferentnijih festivala u regionu.

Pročitajte još

Ova monografija je u četiri etape razvoja obuhvatila sve ono što je u proteklih pet decenija najznačajnije u južnoslovenskom pozorišnom prostoru, bilo da su u pitanju predstave, reditelji, pisci i protagonisti, prateći program, publiku i sve ono što je vezano za pozorište.

Na promociji ove monografije prva etapa razvoja obuhvata prvih 17 godina pozorišnih susreta kada su to bili susreti profesionalnih pozorišta i koji su prekinuti zbog ratnih dešavanja na ovim prostorima.

Druga etapa obuhvata period obnovljenih susreta od 2002. do 2007. godine kada su susreti bili pozicionirani isključivo u BiH, dok treća etapa obuhvata period od 2007. godine kada dolazi do regionalizacije festivala na kojem mogu učestvovati i predstave izvan BiH, a četvrta etapa je od 2022. godine do danas kada susreti prerastaju u „Internacionalne teatarske susrete Brčko distrikta“. U ovih 50 godina odnosno 40 pozorišnih susreta moglo se vidjeti 330 predstava u zvaničnoj konkurenciji koje su nastale iz pera 230 autora, zatim 1.500 glumačkih protagonista koji su se pojavili na sceni pozorišta u Brčkom, 160 režisera od kojih neki i više puta potpisuju igrane predstave, 130 kostimografa i scenografa i mnogih drugih protagonista tog pozorišnog čina – istaknuto je na promociji.

Jakov Amidžić, jedan od autora knjige „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“ kaže da ova monografija prati priču koja je krenula 1974. godine.

Prema njegovim riječima, najveći problem te prve faze festivala od 1974. do 1991. godine su bili materijali i arhivska građa koja je nedostajala.

Na hronologiju spomenutog festivala podsjeća i autor Srđan Vukadinović. Tako da danas imamo festival koji u pola vijeka svoga trajanja zaokružuje taj svoj profilacijski i koncepcijski okvir sa jednom novom etapom koja počinje u narednoj šestoj deceniji – zaključio je Vukadinović.

Pred onima koji budu radili i dalje uzdizali festival, ovaj svojevrsni brend je dalje kvalitativno profilisanje ovog festivala, onako kako to vrijeme i sama publika bude tražila, poručili su autori na promociji svoje knjige „Pola vijeka pozorišno kazališnih susretanja“.