Region

U Beogradu održani protesti zbog izvještavanja o namjerama za iskopavanje litijuma

Više stotina građana, među kojima su i opozicioni političari, okupilo se u subotu naveče na poziv inicijative "Kreni-promeni“ ispred zgrade Radio televizije Srbije (RTS) u Beogradu kako bi protestovali zbog nezadovoljstva načinom na koji Javni servis izvještava o namjerama za iskopavanje litijuma u Srbiji, javlja Anadolu.

FOTO: AA
FOTO: AA

“Srbija nije na prodaju” jedna je od glavnih poruka okupljenih demonstranata.

Iz inicijative “Kreni-promeni“ tvrde da javni servis ćuti dok kompanija „Rio Tinto“ sprovodi “brutalnu kampanju”.

“RTS je morao da se bavi ovom temom i otvori debatu, jer mu to nalaže zakon o javnom informisanju”, naglasio je direktor kampanja pokreta “Kreni – promeni” Savo Manojlović.

On je rekao da je “Rio Tinto“ učinio mnogo loših stvari u svijetu i da neće poštovati ni zakone Srbije, poručujući da ih neće pustiti da kopaju.

Prema njegovim riječima Vlada Srbije priprema potpisivanje memoranduma sa Evropskom komisijom o litijumu, što je velika opasnost, jer EU odustaje od svojih principa u Srbiji.

“Više od 60 naučnika, profesora i akademika pre dve godine podržalo je predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora. Naučne studije jasno ukazuju da bi iskopavanje litijuma i bora dovelo do ekološke katastrofe. To su i nalazi sa skupa Srpske akademije nauke i umetnosti. Ove informacije ne možemo videti u medijima sa nacionalnom frekvencijom, niti na RTS-u“, navode iz pokreta “Kreni-Promeni“.

Nakon okupljanja ispred zgrade RTS-a masa se uputila prema zgradi Generalštaba.