BiH

U Banjaluci zasjeda Odbor za ustavna pitanja NSRS zbog izbornog i zakona o referendumu

Sjednica Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana danas sa početkom u 12:00 sati.

FOTO: N1
FOTO: N1

Na dnevnom redu bit će zahtjevi za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornim zakonom Republike Srpske.

Sjednicom će predsjedavati predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Pročitajte još

Podsjetimo, na petoj sjednici NSRS i Vijeća naroda Republike Srpske za usaglašavanje zakona, propisa i akata održanoj 27. maja ove godine nije postignuta saglasnost o Zakonu o referendumu i građanskoj inicijativi i Izbornom zakonu Republike Srpske.

Osporeni zakoni će pred Ustavni sud RS, a vlasti ujedno i predlagači najavljuju da će po entitetskom zakonu pripremiti neke od narednih izbora.

Izborni zakon RS je usvojen na sjednici NSRS 19. aprila. Nakon toga je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS pokrenulo zahtjev za zaštitu vitalnih nacionalnih interesa, koji je odbijen.

Zbog toga što je zahtjev odbijen, zakazana je sjednica zajedničke komisije Vijeća naroda i NSRS, gdje je trebala biti postignuta saglasnost o ovom zakonu, ali i o zakonu o referendumu.

S obzirom na to da ni u jednom slučaju nije postignut dogovor o svemu će konačnu odluku donijeti Ustavni sud RS.