BiH

U Banjaluci preventivno proglašena vanredna situacija, iako je vodosnabdijevanje uredno

Zbog najavljenih visokih temperatura, u cilju održavanja urednog i stabilnog vodosnabdijevanja, odlučeno je da se na području Banjaluke proglasi vanredna situacija do 15. jula kako bi se na vrijeme mogle preduzeti neophodne mjere.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković danas je na sjednici Štaba za vanredne situacije rekao da trenutno 99 posto domaćinstava na području Banjaluke ima uredno vodosnabdijevanje, ali da je zbog najavljenih visokih temperatura, u cilju održavanja urednog i stabilnog vodosnabdijevanja, odlučeno da se na području grada proglasi vanredna situacija do 15. jula kako bi se na vrijeme mogle preduzeti neophodne mjere.

Prema njegovim riječima, jedna od mjera je zabrana akumulisanja vode sa javnih vodovodnih sistema, odnosno sa hidrantskih mreža.

Pročitajte još

“Naše službe kontrolisaće prekomjernu potrošnju, koja je i glavni uzrok bržeg pražnjenja pojedinih rezervoara. Najveći pritisak imamo na rezervoare Tunjice 1 i 2, a svakako analizirali smo i i područje platoa Manjače, Rekavica i Ljubačeva”, kazao je on.

Naglasio je da do sada nisu prijavljene nestašice vode, ali da se situacija može vrlo lako promijeniti, ukoliko se nastavi enormna potrošnja, posebno u domaćinstvima koja su u visinskim zonama naselja, koja se snabdijevaju sa pojedinih rezervoara koji se ne stižu puniti dovoljnom brzinom.

Pozvao je sugrađane da u narednim danima pokažu odgovornost i solidarnost, te da ukoliko imaju potrebu za većom upotrebom vode, istu poruče da im se dopremi u cisternama.

Šef Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalno teritorijalno vatrogasno-spasilačke jedinice Dragan Babić istakao je da su sve službe Civilne zaštite u pripravnosti, te da sva domaćinstva koja eventualno budu imala problem sa vodosnabdijevanjem sa javne vodovodne mreže mogu se obratiti sa zahtjevom preko svoje mjesne zajednice i poručiti pitku vodu, po subvencionisanoj cijeni u iznosu od tri KM po kubiku.

Kada je riječ o vodi koja se koristi za svrhe punjenja bazena za kupanje, Babić je istakao da na području grada posluju firme koje se bave dopremanjem vode za ove namjene, te apelovao na sugrađane da pokažu solidarnost te da pitku vodu ne koriste u ove svrhe.