Svijet

U Arizoni osuđen ratni zločinac: Siniša Đurđić na prevaru dobio status izbjeglice i stalni boravak u SAD

Siniša Đurđić (50), državljanin Bosne i Hercegovine i stanovnik Tucsona, u utorak 28. novembra je osuđen od strane okružne sutkinje Sjedinjenih Američkih Država Jennifer G. Zipps na 70 mjeseci zatvora, saopšteno je iz Ureda tužitelja Sjedinjenim Američkih-Država Distrikt-Arizona.

Siniša Đurđić
FOTO: PRIVATNI ALBUM

Dana, 19. maja 2023., nakon devetodnevnog suđenja, Savezna porota proglasila je Đurđića krivim za prevaru s vizom i dvije odvojene tačke za pokušaj nezakonitog pribavljanja državljanstva.

Dokazi na suđenju otkrili su da je Đurđić 2000. godine emigrirao u Tucson u sklopu programa Sjedinjenih Država za izbjeglice. Devet godina kasnije, Državna sigurnosna istraga pokrenula je istragu nakon što je primila popis srpske policijske brigade osumnjičenih za razne ratne zločine tokom 1990-ih. Đurđić se vodio kao pripadnik jedne od tih brigada.

Višegodišnja međunarodna istraga i dokazi izvedeni na suđenju pokazali su da je Đurđić doista bio pripadnik te policijske brigade i drugih vojnih postrojbi bosanskih Srba te da je bio čuvar u dva odvojena logora sjeverno od Sarajeva. Oba zarobljenička logora osnovali su pripadnici bosanskih Srba koji su zastupali ideju “etničkog čišćenja” tokom rata u Bosni i Hercegovini.

FOTO: E. MURAČEVIĆ
FOTO: E. MURAČEVIĆ

Tokom suđenja, petorica bosanskih Muslimana koji su bili zatočeni u prinudnim mjestima zatočenja posvjedočili su da je Đurđić, kao zatvorski čuvar, mjesecima mučio zatvorenike u logoru u kojem je službovao. Na suđenju su opsežni dokazi pokazali da je Đurđić dobio status izbjeglice i stalni boravak uSjedinjenim Državama, dva desetljeća, lažući o svojoj prethodnoj vojnoj i policijskoj službi. Njegove su laži spriječile imigracijske vlasti da donesu potpuno informiranu odluku o njegovim zahtjevima za useljeničke beneficije.

Kao rezultat toga, Đurđić je sebi osigurao sigurno utočište u Sjedinjenim Državama na koje nije imao pravo i tako, više od trideset godina, bježao od pravde za svoje ratne zločine činjene u Bosni i Hercegovini.

Živote su nam uništili ljudi poput Siniše, ali mi smo ih uspjeli obnoviti i njegova osuda je jedna od posljednjih cigli u našoj kući mira, rekao je jedan od oštećenih u izjavi Sudu.

Prilikom izricanja presude, sud je jasnim i uvjerljivim dokazima utvrdio da je Đurđić kaznena djela počinio kako bi prikrio mučenja ratnih zarobljenika kao zatvorski čuvar u Bosni i Hercegovini i da je svoje ratne zločine prikrio od imigracijskih vlasti.

Istragu o ovom slučaju provela je Služba za državnu sigurnost, Tucson Field Office. Pomoćnici državnog odvjetnika Sjedinjenih Država Liza Granoff i Kevin Schiff, okrug Arizona, Tucson, vodili su kazneni progon. (E.M.)

Prihvati notifikacije