BiH

Tužilaštvo BiH traži da se Dodiku zabrani obavljanje funkcije predsjednika RS-a

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine u optužnici protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Republike Srpske Miloša Lukića predložilo je izricanje mjera zabrane.

FOTO: DW
FOTO: DW

Osumnjičenima da se izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” u trajanju od deset godina, stoji u prijedlogu koji je Tužilaštvo poslalo Sudu Bosne i Hercegovine, piše N1.

Pročitajte još

O ovom detalju, kao i o optužnici branilac Milorada Dodika, advokat Goran Bubić nije se oglašavao, ali je kazao kako će sve proučiti tek večeras, po povratku sa službenog puta te kako će pravni tim predsjednika Republike Srpske u svakom slučaju uložiti prigovor.

Inače, Dodik je jutros imao sastanak sa predstavnicima institucija kako entiteta RS, tako i BiH. Sastanku su prisustvovali predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministri u Vladi Srpske, potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davor Pranjić, predsjedavajuća Vijeća naroda Srpske Srebrenka Golić.

Podsjetimo, do ovog susreta dolazi nakon jučerašnjeg kojeg je organizovao Košarac, a na kojem je saopšteno kako su “svi predstavnici RS u Vijeću ministara BiH i agencijama, spremni da napuste rad u institucijama BiH ukoliko budu nastavljene provokacije Christiana Schmidta.”

S tim u vezi, Dodik je danas naveo kako je predviđeno da se u novom budžetu RS obezbijedi da se radnicima u institucijama BiH iz ovog entiteta osiguraju primanja onog trenutka kada se donese odluka o povlačenju iz institucija Bosne i Hercegovine.