BiH

Turković - Yotov: Bugarska podržava napredovanje BiH u EU i NATO

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupnu posjetu ambasadora Republike Bugarske u BiH Valerija Ivanova Yotova.

FOTO: FENA/MVP
FOTO: FENA/MVP

Ministrica Turković je izrazila zahvalnost za snažnu podršku i pomoć Republike Bugarske Bosni i Hercegovini na putu u EU i NATO.

Istaknula je da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu 15. januara 1992. godine, prije održavanja referenduma, i od tada nastavlja podržavati našu zemlju, posebno kada je riječ o evropskim integracijama.

Naglasila je važnost integracije zapadnog Balkana u EU, istaknuvši značaj skorog dobijanja kandidatskog statusa za BiH kao i nastavak reformskog procesa.

Novoimenovani ambasador Yotov je podsjetio na značaj evropske perspektive zapadnog Balkana za unapređenje mira, stabilnosti, sigurnosti i prosperiteta cijele regije.

Izrazio je podršku napredovanju BiH u EU i NATO kao i nastavku provedbe reformi. Pozvao je ministricu Turković u službenu posjetu Sofiji, te izrazio nadu da će dinamici unapređenja bilateralnih odnosa dvije zemlje doprinijeti i održavanje konsultacija MVP BiH i MVP Republike Bugarske. 

Tokom susreta bilo je riječi i o političkoj situaciji u BiH, geopolitičkim izazovima, s naglaskom na rusku agresiju u Ukrajini i refleksijama, te krize, kao i drugim aktuelnim temama – saopćeno je iz MVP BiH.

Prihvati notifikacije