Život

Turkinja zbog ljubavi ostala u Sarajevu, za Bosnainfo kaže: 'Lijepo mi je, pravim tašne, još jezik da dobro naučim...'

Dok jedni jedva čekaju da napuste Sarajevo, drugi svoju sreću pronalaze baš u ovom gradu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Razgledajući ponudu autentičnih domaćih proizvoda i ručnih radova ispred ARIA centra (donedavnog BBI) pažnju nam je privukla vesela djevojka Hilal Saračević koja se potrudila da nam predstavi svoje proizvode.

U razgovoru smo saznali da je Turkinja koja je odlučila da živi u našem gradu.

„ Ja sam porijeklom iz Kutahje, već četiri godine živim u Sarajevu. Dolazila sam i prije ovdje, studirala sam, upoznala sam svog Bosanca za kojeg sam se udala. Sretna sam i lijepo mi je, sviđa mi se Sarajevo“, priča nam Hilal sa osmijehom na licu.

Pročitajte još

Ističe kako bosanski jezik nije usavršila pa joj to stvara prilične teškoće u svakodnevnoj komunikaciji, ali se trudi da usavrši. Kako ističe u Bosni priča na tri jezika po potrebi, koristi engleski, turski i bosanski jezik. Ističe kako često bude smiješnih situacija jer za njen pojam mi u Bosni i Hercegovini pričamo brzo, iako kako sama kaže kroz smijeh, da se s tim ne bi složio njen muž.

Članica je Udruženja žena Đulbehar čije dame vrijedno rade i prezentuju svoje radove kad god imaju priliku, a i same su organizatori pojedinih bazara.

„Mi u Udruženju žena Đulbehar prodajemo ručni radni, ja radim torbe, neke žene rade nakit, neke prave kreme na bazi prirodnog bilja, razne slastice i slično“, pojašnjava Hilal za Bosnainfo.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Za sebe kaže da je snalažljiva i da joj ništa nije teško. S obzirom da je odnedavno postala majka sada joj je teže posvetiti se radu u Udruženju, ali i usavršavanju jezika.

„Trudim se da napredujem svaki dan, svjesna sam da mi treba još vremena da naučim dobro govoriti bosanski jezik. Mislim da vrijedi živjeti u Bosni i Hercegovini, sviđa mi se klima, ljudi su prijatni, hrana nam je mnogo slična. Meni je sve taman, uvijek može bolje, ali zato se trebamo izboriti. Ja pletem razne torbe, to me ispunjava kad uspijem svoju zamisao realizovati i moji radovi se mogu naći na instagram profilu ajcicek.handcraft“, kazala nam je vesela Hilal koja je ispred ARIA centra predstavila neke od svojih prelijepih radova.

Mnoge žene su se oduševile njenim umijećem kreiranja neobičnih tašni koje ručno pravi.

„Prodaja mi ne ide loše, ja sam zadovoljna“, priča nam raspoložena Hilal dok je prekidaju znatiželjne mušterije i pitaju za cijenu tašni.

Nije jednostavno promijeniti državu, prilagoditi se drugoj sredini, učiti sve ispočetka, ali je moguće ako ste tako sretniji i ako želite sami kreirati svoje poslovne prilike.

Hilal je primjer da ako vjerujemo u ono što radimo i dovoljno jako želimo da realizujemo svoj san, uspjeh neće izostati.