Sarajevo

Turizam u KS obara rekorde i u oktobru!

Iako ljeto jeste, turisti još uvijek nisu napustili naš glavni grad. Štaviše, rekordi su oboreni i u septembru, kada je riječ o broju dolazaka, a ne manjka posjetilaca ni tokom oktobarskih dana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Tokom svoje turističke turneje po zemljama bivše Jugoslavije, za tri Kineskinje Sarajevo je bila nezaobilazna stanica. A čini se da je ostavila i najveći utisak.

“Ovo je naša treća stanica. Bile smo u Crnoj Gori, potom u Srbiji. Ovo mjesto je autentičnije, nije podleglo globalizaciji, i dalje je svoje. To me najviše oduševilo”, rekla je jedna od njih.“Kultura, okruženje je lijepo. Prvo smo bili u Beogradu, sviđa nam se jako ovdje”, dodaje druga Kineskinja.

A u posjetu stižu i neizostavni evropski turisti:

“Veoma nam se sviđa, mnogo različitih kultura koje smo vidjeli ovdje”.“Isprobali smo bob stazu, odlična je. I odličan je pogled na grad.”

Zanimljiva igra uz turski sladoled

Osim raznovrsne gastro ponude, potom kulturno-istorijske, prolaznicima na Baščaršiji omijeh izmami sladoledžija Alesander.

Uz zanimljivu igru, već dvije godine prodaje tradicionalni turski sladoled, napravljen od posebne vrste smole, što poslastici daje poseban ukus, a to je ono što i intrigira turiste, piše N1.

“Odmah pitaju šta je ovo? Kakav je ovo sladoled? Kažem, to je mastika sladoled. Originalni turski sladoled. Ne gelato ili obični sladoled. Mastika”, navodi Alesander.

Odlične brojke na kraju ljetne turističke sezone

Čak pola miliona turista posjetilo je Kanton Sarajevo tokom prvih osam mjeseci ove godine. Zadovoljni su svi, trgovci, ugostitelji, hotelijeri, prodavci, jer niko nije prošao kroz Sarajevo, a da nije kupio barem nešto što će ga podsjećati na ovaj grad.

“Turisti redom kupuju sve od reda, neko kupuje dresove, neko suvenire, neko bakar. Ide sve. Ne možemo se žaliti ni na šta. Turista je bilo iz svih zemalja, ne znam iz koje zemlje nije bilo. Ali smo najsretniji kad dođu naši sa zapada, oni su najlakši i najjednostavniji na kupovini”, ističe trgovac Haris Rapović.

Pripreme povodom obilježavanja 40 godina od Zimske olimpijade

Sada se intenzivno radi na obilježavanju jubilarnih četrdeset godina od održavanja Zimske olimpijade, navodi direktor Turističke zajednice, Haris Fazlagić.

U februaru ispred Vječne vatre planiran je koncert Tonija Cetinskog, a brojna dešavanja biće organizovana i na olimpijskim planinama. Uporedo, ističe Fazlagić, teži se ka povećanju aviolinija.

“Ja se nadam do kraja ove sedmice da ćemo imati međunarodni javni poziv za sufinansiranje aviokompanija, za otvaranje što više direktnih avio letova, malo strpljenja biće toga. Imamo već usmene najave, samo se čekaju ove pravne i formalne procedure koje se moraju proći”, ističe Fazlagić.

Cilj je kontinuirano povećavati broj gostiju i smanjiti sezonalnost. Imajući u vidu sadržajnu ponudu Sarajeva, grad bi trebao biti turistički atraktivan svih 12 mjeseci.

Prihvati notifikacije