Politika

Trivićeva i Vukanović neće biti u četvrtak na mitingu u Banjaluci

Narodni front Jelene Trivić neće učestvovati na mitingu koji je najavljen od strane vlasti Republike Srpske u četvrtak, poručili su danas iz ove stranke.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Oni navode da nikada nije bilo, niti će ikada biti sporno da po ključnim nacionalnim temama iskažu odgovornost, kao što je slučaj sa Rezolucijom o Srebrenici. Dodaju da su ogorčeni i da iskazuju svoje najdublje protivljenje što će se ona naći na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija i osuđuju njeno eventualno usvajanje.

„Međutim, miting u četvrtak biće samo igrokaz vlasti u kojem je tema pomenute Rezolucije iskorišćena kao paravan za stvarnu temu koju vlast želi da nametne, a to je Izborni zakon Republike Srpske. Predsjedništvo Narodnog fronta je jednoglasno u odluci da ne učestvujemo na pomenutom mitingu, jer je ovdje Rezolucija o Srebrenici zloupotrijebljena kao pokriće za spasavanje režima“, ističu u Narodnom frontu.

Iz ove stranke kažu da će Narodni front uvijek biti na liniji odbrane srpskih interesa, ali „nikada u koloni sa onima koji su ekonomski, moralno i demografski opustošili Republiku Srpsku i da su ti njihovi stavovi nepromjenjivi“.

Naveli su da će podržati izvještaj Gideona Grajfa, ali postavljaju pitanje zašto sada daju na usvajanje Narodnoj skupštini taj Izvještaj i zašto to nije učinjeno ranije?

„Zbog svega navedenog, a naročito zbog onog odgovora, a svi znaju i čijeg, u kojem se kaže: ‘ja znam savršeno dobro šta je bilo…’, nećemo podržati miting vlasti jer ga smatramo licemjernim“, poručili su iz Narodnog fronta.

U svjetlu odluke Narodnog fronta, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je danas na konferenciji za novinare da se velikom mitingu u Banjaluci neće odazvati stranke u čijim kancelarijama sjede strani ambasadori koji ih primoravaju za takav postupak.

I dok stranka nesuđene predsjednice Srpske smatra da je miting „licemjeran“, građani Republike Srpske se spremaju da, kao nikada do sad, izađu na Trg Krajine u četvrtak i jasno poruče da Republiku Srpsku i srpski narod niko ne može i neće poniziti.

Na miting neće ni Vukanović 

Nebojša Vukanović, predsjednik stranke Za pravdu i red, rekao je u razgovoru za ATV da neće doći na miting „Srpske te zove“ koji će se održati u četvrtak na Trgu Krajine u Banjaluci.

“Naravno da neću doći na skup podrške  koji organizuje Milorad Dodik sebi u čast. Trebao bi gospodin Dodik, kao njegov i njegov koalicioni partner Čavić, da odgovore koju ulogu u usvajanju rezolucije u Narodnoj skupštini 2004. godine, koja je usvojena i koju je prihvatio Dragan Čavić“,

To je jedna u nizu zloupotreba ove teme u političke svrhe, kaže Vukanović.

„Naravno da neću učestvovati ni na jednom skupu na kojem se nalazi Milorad Dodik jer mi imamo politiku ‘ili mi ili on’“, naveo je Vukanović.

Govoreći o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, na kojoj će biti govora o izvještaju Međunarodne komisije o Srebrenici, Vukanović je rekao da će se o tome očitovati nakon kolegijuma Narodne skupštine koji će biti održan sutra.