Magazin

Trikovi za sjajne prženice - bez masnoće i gnjecavosti

Prženice su mnogima omiljeni doručak, ali prava je umjetnost napraviti ih savršeno: hrskave s vanjske strane, mekane i prozračne iznutra, bez da budu masne, suhe, zagorjele ili "žive".

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Ako i vi imate problema s gnjecavim ili presušenim prženicama, donosimo vam najčešće greške i provjerene trikove koji će vaš doručak podići na potpuno novi nivo.

1. Previše tanko režete kruh

Za prženice je najbolje koristiti kruh star barem jedan dan i rezati ga na kriške debljine oko 1.5 cm. Tanki, svježi kruh lako se raspada, a smjesa ga previše natopi.

Pročitajte još

2. Ne pržite ih na puteru

Iako puter daje lijep okus, on brzo izgori na visokim temperaturama. Za idealnu teksturu i boju prženica bolji izbor je biljno ulje (suncokretovo ili uljana repica).

3. Koristite mlijeko u smjesi

Dodavanje punomasnog mlijeka jajima čini prženice kremastijima. Gruba formula glasi: 1 jaje + 1/4 šalice mlijeka za dvije kriške kruha.

4. Zaboravljate začine

Učinite smjesu zanimljivijom! Dodajte:

so, biber, kim – za slanu varijantu.

vanilin šećer, cimet, šećer u prahu – za slatku verziju.

ribani parmezan – za dodatni šmek

5. Nestrpljivi ste s pečenjem

Ulje mora biti dobro zagrijano, ali ne smije dimiti. Pecite prženice na srednjoj vatri, nekoliko minuta sa svake strane. Tako se dobiju hrskavi rubovi i mekana unutrašnjost bez viška ulja.

Priprema savršenih prženica nije komplicirana – samo treba znati nekoliko trikova. Uz pravi kruh, idealnu smjesu i dobro zagrijano ulje, vaš doručak će izgledati i okusiti kao iz restorana.