Kultura

Tri međunarodne izložbe i nagrada 'Phoenix' za Nenu Šešić-Fišer

Ovo ljeto će za vizualnu umjetnicu Nenu Šešić-Fišer biti po mnogo čemu izuzetno. Njeni radovi biće izloženi na tri međunarodne izložbe.

FOTO: NENA ŠEŠIĆ
FOTO: NENA ŠEŠIĆ

Za vrijeme održavanja jubilarnog 60. Venecijanskog bijenala, u okviru izložbe “Vizije” koja će se 20. juna otvoriti u Palazzo Pisani-Revedin, uz radove odabranih evropskih umjetnika naći će se i njen rad “Misterij vode”. Početkom jula u njujorškoj galeriji El Barrio ArtSpace na Manhattanu, Šešić-Fišer će učestvovati na grupnoj izložbi “Rising of the Young Empire“ (Uspon mladog carstva), kao i na ljetnom salonu “Zomercollectie 2024” koji priređuje nizozemsko kraljevsko umjetničko udruženje “Kunstliefde” u Utrechtu, gdje ona živi i stvara već duži niz godina.

Nena Šešić-Fišer je u srijedu, 12. juna preuzela međunarodnu nagradu “Phoenix” u Veneciji koju je pratila prezentacija radova nagrađenih likovnih umjetnika iz cijelog svijeta.

Svečanost je upriličena u venecijanskoj Scuola Grande San Teodoro, zdanju podignutom u 16. vijeku koje je postalo jednim od centralnih mjesta kulturnih dešavanja u gradu kojeg mnogi smatraju jednom od najistaknutijih metropola evropske umjetničke scene. Sarajevsku umjetnicu stručni žiri fondacije Effetto Arte je uključio među dobitnike nagrade na osnovu njene slike “Posljednje lišće”. Slika predstavlja viziju svijeta u kojem iščezava voda i nastupa posljednja jesen za kojom drveće više nikada neće ponovo prolistati.

Kuratorica venecijanske izložbe “Vizije” Luca Curci, kao i njen madridski kolega Javier Flores, iz fondacije “Capital Culture House” koja priređuje izložbu u New Yorku, takođe su odabrali radove Nene Šešić-Fišer iz ciklusa posvećenog vodi, koji tematiziraju njeno značenje u poetičkom jeziku zapadne civilizacije. O tome slikarica progovara kroz motiv sirena i nimfi, prisutnih u legendama mnogih kultura. U ciklusu slika posvećenih tim mitološkim bićima, Nena Šešić-Fišer ih prepoznaje kao magične plesače koji iščezavaju iz svijeta današnjice. Zajedno sa njima odumire i pjesnička imaginacija kojom je čovjek doživljavao vodu kao majku života a ne tek industrijsku sirovinu.

-Bila sam zaista prijatno iznenađena i sretna kada su mi radovi, nekako u isto vrijeme, izabrani za njujoršku i venecijansku izložbu. To su posve neovisni konkursi i organizacije sa svojim zasebnim kuratorima i doista nisam očekivala da će im se dopasti slične slike. Na kraju je došla i nagrada ‘Phoenix’, koju dodjeljuju takođe u Veneciji. Sama ceremonija dodjele nagrade održana je u ‘plavoj’ sali Scuola Grande San Teodoro u Veneciji, sa internacionalnom publikom, umjetnicima i kritičarima, a nastavljena je na svečanom prijemu upriličenom na brodu koji je kružio oko Venecije – kazala je Šešić-Fišer.

Itiče da će ova nagrada u ambijentu jubilarnog Bijenala ostaviti trag u njenom stvaralaštu.

-Kažu da je čovjek star koliko je bora na njegovom licu, a mlad koliko mu je neispunjenih želja u srcu. Ja još imam mnogo neispunjenih želja i u pogledu svoje umjetnosti, a ovakve nagrade podstiču da nastavim sa svojim radom. Konačno, da se prisjetimo riječi Pabla Picassa, svrha umjetnosti je očistiti naše duše od prašine svakodnevnog života – kazala je u izjavi za Fenu Nena Šešić-Fišer.