Bilo da planirate druženje na terasi, slavlje u dvorištu ili jednostavno želite da zasladite nedjelju, ovi provjereni recepti će vas oduševiti i ukusom i izgledom, navodi vijesti.me.
Predstavljamo vam tri savršene torte koje su pravo ljetnje osvježenje: jedna bez pečenja, jedna puna svježeg voća i jedna u stilu elegantne panna cotte. Svaka ima svoju čar, a zajedničko im je da su neodoljivo ukusne i prilično jednostavne za pripremu.
Torta od limuna i borovnica
Lagani patišpanj, svilenkasta limun-krema i svježe borovnice – ova torta izgleda kao iz francuske slastičarne, a pravi se kod kuće bez muke.
Sastojci:
Biskvit: 3 jaja, 100 g šećera, 100 g brašna, rendana korica 1 limuna.
Krema: 200 g krem sira, 200 ml slatke pavlake, 3 kašike šećera u prahu, sok 1 limuna, 150 g svježih borovnica.
Priprema:
Umutite jaja sa šećerom dok ne posvijetle. Umiješajte brašno i limunovu koricu, sipajte u kalup (22 cm) i pecite 20 minuta na 180 stepeni Celzijusa.
Umutite krem sir, pavlaku, šećer u prahu i limunov sok dok ne dobijete glatku kremu.
Kad se biskvit ohladi, premažite ga kremom i pospite borovnicama. Ohladite bar 2 sata u frižideru.
Tropska torta bez pečenja
Idealna za vruće dane kad ne želite ni da palite rernu. Ova torta je lagana, kremasta i mirisna – tropski raj na tanjiru.
Sastojci:
Podloga: 200 g mljevenog keksa (plazma ili sličan), 80 g otopljenog putera.
Fil: 400 g grčkog jogurta, 200 ml kokosovog mlijeka, 2 kašike meda, 1 kesica želatina, 1 mango, sitno isjeckan.
Dekoracija: Kolutići ananasa, kivi.
Priprema:
Pomiješajte keks i puter, utisnite u kalup i stavite u frižider.
Želatin pripremite po uputstvu. Pomiješajte jogurt, kokosovo mlijeko, med i mango, dodajte ohlađeni želatin.
Sipajte preko podloge, poravnajte i ostavite najmanje 4 sata da se stegne. Ukrasite ananasom i kivijem.
Panna cotta torta sa jagodama
Savršena kombinacija italijanske panna cotte i klasične torte. Lagana, svilena, idealna za posebne prilike.
Sastojci:
Baza: 100 g mljevenog keksa, 50 g putera.
Panna cotta sloj: 500 ml pavlake za šlag, 100 ml mlijeka, 80 g šećera, 1 vanilin šećer, 1,5 kesica želatina.
Preliv: 200 g svježih jagoda, 2 kašike šećera, malo limunovog soka.
Priprema:
Pomiješajte keks i puter, utisnite u kalup i ostavite da se stegne.
Pavlaku, mlijeko, šećer i vanilu zagrijte do ključanja. Sklonite sa vatre, dodajte želatin i ohladite do mlakog.
Sipajte preko kore i stavite u frižider najmanje 5 sati.
Za preliv: izmiksajte jagode sa šećerom i limunom, kratko prokuhajte, pa prelijte ohlađenu tortu.
Ljetne torte mogu biti jednostavne, brze i spektakularne – sve u jednom. Isprobajte neku od ovih slatkih ljepotica i uživajte u svježini, ukusu i komplimentima koji će sigurno stići sa svih strana.