Magazin

Tri ljetne salate sa sezonskim povrćem koje osvježavaju i zasite

Ljeto je vrijeme kada se ishrana mijenja – teška jela zamjenjujemo laganim, a šporet rado izbjegavamo. Salate ne moraju biti samo prilog. Ako ih pametno složimo, one postaju pun, ukusan i hranljiv obrok.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Vijesti.me donose tri salate koje spajaju sezonsko povrće, domaće sastojke i mnogo ukusa: patlidžan, tikvice i cvekla u glavnim ulogama.

Salata sa pečenim patlidžanom, sirom i domaćim hljebom

Sastojci:2 veća patlidžana150 g domaćeg bijelog sira (mladi ili stariji)1 čehno bijelog lukamaslinovo uljeperšunstari domaći hljeb ili prepečeni hljeb

Priprema:

Patlidžane isijecite na kolutove, posolite i ostavite 15 minuta da puste gorčinu. Isperite, obrišite i pecite na roštilju, tavi ili u rerni s malo maslinovog ulja. Kad omekšaju i porumene, složite ih na tanjir, pospite sirom, bijelim lukom i peršunom. Prelijte maslinovim uljem i servirajte uz hljeb. Savjet: još je ukusnije kada se malo ohladi.

Tikvice sa jogurtom, koprom i prženim orasima

Sastojci:2 srednje tikvice1 čaša gustog jogurta ili kiselog mlijeka1 čehno bijelog lukasvježi ili sušeni koparšaka orahamaslinovo ulje, so

Priprema:

Tikvice narendajte, posolite i ostavite 10 minuta da puste vodu. Ocijedite ih rukama. Dodajte jogurt, bijeli luk, kopar i maslinovo ulje. Na suhoj tavi prepecite orahe, grubo ih isjeckajte i pospite po salati.

Cvekla sa sirom, jajima i orasima

Sastojci:2 veće cvekle (kuhane ili pečene)2 kuhana jajeta100 g domaćeg tvrdog sira (ili feta)šaka orahamaslinovo ulje, sirće, so

Priprema:

Cveklu isijecite na kolutove ili štapiće. Dodajte isjeckana jaja, sir u kockama i orahe. Začinite maslinovim uljem, sirćetom i prstohvatom soli. Po želji dodajte rukolu ili mladi luk. Može da stoji u frižideru i do dva dana. Ukusna je i zdrava.