Region

Trg Franje Tuđmana u Zagrebu simbolično preimenovan u Trg ahmićkih žrtava

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska održala je jučer simboličnu akciju preimenovanja Trga Franje Tuđmana u Trg ahmićkih žrtava uz podršku i sudjelovanje mladih iz Inicijativine Aktivističke mreže.

FOTO: INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA HRVATSKA
FOTO: INICIJATIVA MLADIH ZA LJUDSKA PRAVA HRVATSKA

Inicijativa mladih za ljudska prava Hrvatska ovom akcijom podsjeća na sudski dokazanu odgovornost koju je hrvatski politički i vojni vrh na čelu s Franjom Tuđmanom, Gojkom Šuškom i Jankom Bobetkom imao u ratu u Bosni i Hercegovini. Iz Inicijative je saopćeno da je jedan od najsramnijih dokaza te prisutnosti počinjeni ratni zločin u bosanskohercegovačkom mjestu Ahmići 16.4.1993. u kojem su jedinice Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ubile 116 civila bošnjačke nacionalnosti, a selo praktički sravnile sa zemljom.

“Simbolički čin koji ovom akcijom zahtijevamo jest imenovanje jedne javne površine u Zagrebu po ahmićkim žrtvama. Ta je akcija inspirirana zahtjevom inicijative pet organizacija – Centra za građansku hrabrost, Documente – centra za suočavanje s prošlošću, Ženske mreže Hrvatske, Centra za žene žrtve rata – ROSA i Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) iz Sarajeva koja su već podnijela zahtjev za imenovanje jedne javne površine u Zagrebu znak sjećanja na ahmićke žrtve”, poručili su.

Podsjetili su i da je uz akciju preimenovanja, Inicijativa postavila tri plakata u Zagrebu kojima podsjeća na zločin u Ahmićima i ulogu državnog vrha Republike Hrvatske u ratu u BiH s ciljem povećanja vidljivosti tog događaja u javnom prostoru.

Kako je istaknuto, prvi je plakat uništen u manje od 24 sata od postavljanja, na šta je Inicijativa reagirala. Također, Inicijativa je uoči 31. godišnjice zločina postavila plakat i na magistralnoj cesti između Viteza i Ahmića u Bosni i Hercegovini na kojem piše “oprostite u ime građana Republike Hrvatske.” Postavljanje plakata pozdravilo je i Udruženje građana žrtava rata ‘92-95’ “16. APRIL” Ahmići.

Pročitajte još

“Nakon što je vijest o postavljenom plakatu dospjela u bosanskohercegovačke medije, na vlasnika reklamnih panela počeo se vršiti politički pritisak da ukloni postavljeni plakat, a kao privremena mjera, poruka isprike je prekrivena. Na isti se način već desetljećima prikriva sramna istina o ulozi Republike Hrvatske u ratu u Bosni i Hercegovini. Inicijativa neće odustati dok se to ne promijeni”, istaknuto je.

U saopćenju se navodi i da je uništenje prvog plakata u Zagrebu i pritisci na vlasnika reklamnog panela predstavljaju jasne pokušaje ušutkavanja i brisanja tema iz javnog prostora koje problematiziraju i podsjećaju na zločine Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te sudski utvrđenu ulogu hrvatskog državnog vrha u ratu u Bosni i Hercegovini.

“Ovom kampanjom Inicijativa opominje sve pripadnike društva da se ne trebamo i ne smijemo pomiriti sa životom u društvu u kojem se ratne zločince osuđene za zločin u Ahmićima ili bilo koji drugi zločin glorificira, poziva na javne (političke) manifestacije i predavanja te se njihove skandalozne izjave ‘da bi sve ponovili’ ne osuđuje”, dodaju.

Inicijativa ističe i kako već dugi niz obilježava godišnjicu ratnog zločina u Ahmićima i drugim mjestima u Bosni i Hercegovini. Kako bi se istaknula važnost inkluzivne memorijalizacije svih žrtava rata bez obzira na njihovu nacionalnost, prošle je godine Inicijativa s mladima iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine posjetila Ahmiće, ali i Trusinu u kojoj je Armija RBiH na isti dan (16.4.1993.) ubila 20-ak civila i pripadnika HVO-a.

“Preduslov za put u zdraviju i prošlošću neopterećenu budućnost jest uključivo sjećanje na sve civilne žrtve ratova devedesetih bez obzira na njihovu nacionalnost te hrabro suočavanje s zlodjelima država kojima pripadamo”, poručuju iz Inicijative, prenosi N1.