“Počeo sam 20 ovaca, a danas ih imam preko 3.000”, tako počinje priču, Radojica Kusić sa Vučijaka kod Prnjavora, vlasnik jedne od najvećih farmi ovaca.
Sve je počelo slučajno, kada je za slavu svoje porodice tražio jagnje za trpezu i nije mogao naći. Tada je, priča nam, prelomio da nabavi nekoliko ovaca za svoje potrebe.
“Tražio sam na sve strane, pa ili nema ili je ovca. Onda sam ja uzeo par komada za sebe i tako je počelo. Bilo je to 20, 30, pa 50, razmnožavalo se, kupovao i evo nas danas tu smo gdje smo. Nisam tada mislio da će to danas biti ovoliko stado”, kaže Radojica, te dodaje da je na početku bilo dosta lakše nego danas.
“Na početku je bilo dosta lakše, bilo je radnika, radilo se, sada je teško doći do ljudi. Dolaze radnici sa strane i po nekoliko mjeseci ostaju ovdje. Teško je, ali tu smo u tome, uloženo je u objekte i ne isplati se da to sve ukinemo sada”, kaže Kusić, te napominje da je najviše obaveza kada janje i u sezoni šišanja.
Ovnovi i preko 2.000 KM
Uprkos dobrim uslovima za boravak u štalama i torovima na Vučijaku, Kusić je prinuđen da stada tokom godine šalje i na ispašu, jer nema dovoljno prostranstva za sva grla.
“Dio stada ide na ispašu na Kupre, tamo budu oko četiri mjeseca, dok drugi dio boravi na Vučjoj planini. Nalazimo se u brdovitom području koje pogoduje ovcama, ali manjak prostranstva pravi problem“, kaže ovaj domaćin u čijem stadu dominiraju vlašićke pramenke, a redovno ga zanovi i novim vrstama.
Radojica ističe da je prije tri godine na Kupresu 10 ovaca prodao za po dvije hiljade maraka, jer se prodaja u klaonice ne isplati. “Kod mene su ovce u štalama kada dođu oktobar i novembar, i tu budu do maja mjeseca”, priča ovaj farmer, te dodaje da sve što bude jagnjadi to može prodati.
Kada su u pitanju ovnovi, ističe da se ne mogu kupiti ispod 2.000 KM.
“Ako tražiš da valja išta, ispod te cijene ne postoji. Ja sam znao dati i po pet-šest hiljada marka, prije nekoliko godina, ali tu su bili birani primjerci sa sajmova“, govori Kusić.
13 radnika brine o farmi
Brigu za stado od preko 3.000 ovaca vodi 13 radnika, a neki od njih u Prnjavor dolaze iz drugih krajeva zemlje. Ernad Mesić iz Cazina kod Kusića boravi tokom zimskih mjeseci, pa sve do ovih dana proljeća, kada je aktivna sezona šišanja.
“Za taj proces kaže potrebno je znanje i vještina, da ne posiječeš ovcu. Čim se izdvoji jagnje iz nje onda ide šišanje, to moraš paziti, moraš sve gledati. Bitna je i praksa”, navodi Mesić, koji nakon šišanja kod Kusića ide dalje istim poslom, dok ovce sa ove farme idu na pašu, piše Agrobklub.