Retrovizor

Tragedija kakvu bivša država nije pamtila: Te noći je u požaru u Rijeci poginulo 25 beba

U rano jutro 28. marta 1975. na ginekološkom odjelu riječke bolnice "Dr. Zdravko Kučić" buknuo je požar u kojem je smrtno stradalo 25 tek rođenih beba.

FOTO: SCREENSHOT/HRT
FOTO: SCREENSHOT/HRT

“Moju malenu Jadranku samo sam jednom podojila i izgubila je u stravičnoj nesreći. Bila je velika beba, teška 4060 grama, dugačka čak 55 centimetara, prekrasna, zdrava beba. Bila sam joj majka samo jedan dan. Rodila sam je 26. marta te tužne i tragične 1975. godine, u 11 sati ujutro. Požar je izbio sljedeće noći, oko tri sata ujutro, na Veliki petak”, ispričala je prije dvije godine za Novi list Riječanka Zlata Petešić.

Dogodilo se to oko 2:30 28. marta 1975. godine.

Požar kasno uočen

Baš za nesreću, te kobne noći nije bilo nikog u rađaonici. Samo je sestra raznosila djecu majkama koje su boravile odvojeno od svoje djece svaka tri sata na dojenje. Nakon dojenja sestra bi djecu pokupila i vratila ih u dječju sobu. Kako je sestra obavila svoj posao, vratila se u sobu.

Požar je uočen tek nakon 40 minuta, u noći s 27. na 28. marta, kada je vatra počela progorijevati dijelove sobe. Vatra je bila slaba, pa su medicinske sestre i čistačica tek nakon pola sata shvatile da se nešto događa kada su čule buku, jer je vatra pregorjela prozorsku traku pa je pala roletna, a potom je pala i ventilacijska cijev.

Dežurni doktori i medicinske sestre pokušali su ući u dječju sobu, ali zbog vrućine, dima i mraka nisu mogli prići. Tada nije bilo direktnih telefonskih linija, pa je sestra morala otići na portirnicu i tražiti od portira da pozove vatrogasce.

Vatrogasna ekipa stigla je oko 35 minuta nakon početka požara i tek tada su uspjeli ući u sobu i počeli spašavati bebe. Djeca su gotovo sat vremena boravila u sobi ispunjenoj dimom i vatrom.

Od 28 beba preživjele su samo tri, dva dječaka koja su zadobila lakše povrede i djevojčica koja je u požaru zadobila teže povrede lica i ruku. Tragedija se dogodila u sobi za novorođenčad na drugom spratu zbog kratkog spoja na električnoj zidnoj grijalici.

Jedno dijete izgorjelo, ostali se ugušili

U dječjoj je sobi jedno novorođenče primalo je kisik, a iznad njega nalazila se električna grijalica, jedna od onih infracrvenih grijalica, koja je počela iskriti na tu kolijevku gdje se nalazilo dijete, jedino koje je u stravičnom požaru izgorilo. Ostala djeca su se ugušila dimom koji je zbog sagorijevanja plastike sadržavao i užareni PVC.

Kao uzroci požara navedeni su “krajnja nedisciplina i nepridržavanje propisa”, kako je istaknuto u zaključcima Izvršnog vijeća sabora tadašnje republičke Vlade Hrvatske.

Umrlo 25 tek rođene djece

Dežurna medicinska sestra je zbog te tragedije završila na psihijatriji. Istragom je utvrđeno da je od trenutka nastanka požara do dolaska vatrogasaca prošlo oko sat vremena, a dvadeset osmero novorođenčadi ležalo je bespomoćno u sobi ispunjenoj dimom i plamenom.

Po dolasku vatrogasaca iz sobe je izneseno petero preživjele djece, no dvoje djece je kasnije preminulo u tadašnjoj Klinici za dječje bolesti Kantrida. Od troje preživjele novorođenčadi dva dječaka su zadobila lakše povrede, a jedna djevojčica je u požaru zadobila teže povrede lica i ruku. Njih troje je u nesreći imalo sreće što su se nalazili neposredno pod grijalicom.

Njihove povrede zadobivene su od požara, ali su imali dovoljno kisika, dok je ostala novorođenčad postupno ostajala bez kisika i bila ugušena dimom. Dim i visoka temperatura odveli su u smrt dvadeset petero tek rođene djece, pisao je Novi list.

Prihvati notifikacije