Magazin

Tiramisu sladoled za istinske sladokusce

Tiramisu je već decenijama nezamjenjiva zvijezda slatkih stolova, ali kada ga rashladite do arktičke savršenosti, dobivate desert koji ruši temperature i probija granice užitka.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Predstavljamo recept oblikovan za tople večeri, ali i za sve one trenutke kada vam treba instant pasoš u italijansku slastičarsku nirvanu.

Sastojci 

Piškote natopljene espressom

400 g piškota

3 šoljice svježe kuhanog espressa

150 g bijelog šećera

¼ kašike košer soli

72 g marsala vina

Mascarpone krema

7 – 8 jaja (ovisno o veličini)

250 g šećera

1 kašika soli

Pročitajte još

450 g mascarponea

200 g slatkog vrhnja

15 – 20 g ekstrakta vanilije

Kakao prah za završni touch

Prozračni biskvit

6 – 7 jaja

Malo soli

200 g šećera

90 g kukuruznog škroba

Priprema u tri koraka

1. Aromatične piškote

U dubljoj posudi promiješajte espresso, šećer i so dok se kristali ne otope. Ulijte marsalu. Piškote kratko uronite – želite da popiju kafu, a zadrže strukturu. Ostavite ih po strani.

2. Baršunasta mascarpone krema

Jaja, šećer i so lagano umutite pa posudu postavite iznad pare.

Miješajte oko 6 minuta, zatim skinite s pare i tucite mikserom dok se volumen ne udvostruči i smjesa ne postane svilenkasta (otprilike 9 minuta).

Čvrsta baza: U drugoj zdjeli izradite mascarpone, vrhnje i vaniliju do čvrstih vrhova. Ručno sjedinite s pjenastim jajima. Dobivate polu‑zamrznutu svilu koja će tokom hlađenja poprimiti teksturu gelata.

3. Zamrzavanje

Biskvit: Bjelanjke istucite s malo soli, postepeno dodajući šećer. Umiješajte žumanca, zatim škrob. Pecite 15 minuta na 200 °C dok ne pozlati. Kratko ohladite i skinite potamnjelu površinu.

Slojevi: U kalup stavite red natopljenih piškota, premažite mascarpone kremom, dodajte list biskvita. Ponovite slojeve, završite kremom i bogato posipajte kakaom.

Zamrznite najmanje 10 sati. Prije serviranja pustite desert da odstoji 5 minuta, jer se tada reže poput putera, a okusi kafe i marsale osjete se u svakom zalogaju. Režite u debele blokove, položite na tanjir i ukrasite svježim zrnima kafe, tamne čokolade ili štapićem.

Uz ovaj tiramisu sladoled, ljeto će imati okus Italije, a svaka kašika bit će mala, zaslužena pobjeda nad vrućinom. Buon appetito!