Svijet

Tim UNICEF-a evakuisao djecu iz bolnice Kamal Adwan na sjeveru Gaze

Tim UNICEF-a evakuisao je palestinsku djecu i žene iz bolnice "Kamal Adwan", u gradu Beit Lahia, na sjeveru Pojasa Gaze.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Iz bolnice su evakuisana djeca koja nisu primala adekvatnu njegu.

Ekipa UNICEF-a je također bolnici isporučila dizel gorivo i lijekove.

Pročitajte još

Bolnica “Kamal Adwan” je jedina pedijatrijska bolnica na sjeveru Gaze i od početka izraelskih napada preplavljena je pacijentima.

Nestašica hrane na sjeveru Pojasa Gaze rezultirala je smrću nekoliko djece u ovoj bolnici, a mnoga djeca suočavaju se s pothranjenošću.

Nedostatak struje također predstavlja ozbiljnu prijetnju njezi pacijenata, posebno u kritičnim područjima kao što su odjel intenzivne njege i odjel za novorođenčad.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Za genocid optuženi Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra u kojem je ubijeno oko 1.200 osoba.

U izraelskim napadima od oktobra prošle godine ubijeno je najmanje 33.797 Palestinaca.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljenje uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.