Politika

Terzić: 'Slave kao da je Nova godina, a dolaze novi vagoni obaveza pred BiH, to su na hiljade raznih vrsta akata'

Evropsko vijeće odobrilo je početak pregovora za Bosnu i Hercegovinu.

FOTO: ALMIR TERZIĆ / FACEBOOK
FOTO: ALMIR TERZIĆ / FACEBOOK

I dok se nižu čestitke Almir Terzić, politički analitičar ističe kako treba pozdraviti svaki napredak BiH na evropskom putu, ali da nema mjesta za euforiju.

Terzić je naglasio da je važno da BiH ide naprijed i to je ono, kaže, zbog čega moramo to podržati kao korak naprijed.

„Međutim nema nikakvog razloga za slavlje i euforiju. 22. ili 23. dolaze novi vagoni obaveza pred BiH, to su na hiljade raznih vrsta akata, izmjena zakona, novih zakonskih rješenja, gotovo na dnevnom nivou se to radi u EU.

Pročitajte još

Ako vlasti u BiH nisu uspjele skraćene uslove sa 14 na 5 za ovaj period ispuniti, možete misliti kako će da odgovaraju na svakodnevne izazove. Tu ćemo mi pasti kao što smo padali na dosadašnjim postupcima. Već jučer smo tamo imali bespotrebno bulumentu političara iz BiH kao da se slavi Nova godina, a zapravo nema nikakvog razloga za to. Bilo je dovoljno da jedno od njih bude u Briselu, tek toliko da ne budemo nepristojni“, smatra Terzić, piše Federalna.

Terzić je dodao da nije napravljen tako epohalni iskorak u BiH kao što se želi predstaviti u javnosti.

„I to je problem koji imamo. Ali slažem se da BiH u ovom trenutku nije smjela biti ostavljena izvan evropskog paketa, pogotovo zato što je nečuveno da imate jednu zemlju koja ima otvoreni rat, a pregovara s EU. Da smo najgori, bolji smo ovog trenutka od Ukrajine. To je opasan proces u koji je ušla EU“, kazao je Terzić.