Magazin

TEHNO BOJE Karinho o zaokretu u karijeri i prvom singlu s albuma prvjenca: "Preselivši u Berlin spoznao sam sebe"

Nije on jedan jedini primjer da je to tako. Ko god posjeduje ikakav talenat za bilo šta kada napusti ovu učmalu sredinu i počne disati normalno, evo ne mora ni punim plućima, jednostavno procvjeta.

FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE
FOTO: SCREENSHOT / YOUTUBE

Damir Karišik alias Karinho oduvijek je (autor ovog razgovora imao je u to priliku uvjeriti se još od malih nogu) bio multitalentovan.

Zapravo, otkako je prohodao bilo je evidentno da ga krasi visoka prirodna inteligencija. To je čovjek koji bi za vrlo kratko vrijeme postao ekstra dobar u svemu čega bi se prihvatio. Bilo da je u pitanju košarka, stoni tenis, fudbal, a onda naposlijetku i muzika, stvaranje rima.

Počeo je kao MC Kara, bio pionir free stylea u Sarajevu kada to uopće nije bilo toliko popularno. Kako je vrijeme prolazilo njegov talenat je prepoznat i kod ostalih kolega muzičara.

U posljednjih nekoliko godina bio je neizostavni član benda Velahavle, zadužen za efektne rime (tekst sada već antologijske navijačke pjesme „Idemo ludo, idemo jako“ je njegovih „ruku“ djelo)… ali sve to vrijeme Karinho je imao nekako defanzivan stav. U prijevodu, kao da mu je falilo hrabrosti da se okuraži, da dopusti da se talenat potpuno ispolji…

Danas je Damir stanovnik Berlina, a pritom više nije samo MC. Konačno se ohrabrio i nedavno izbacio prvi single za album prvijenac „Tehno boje“.

– Rekcijama na pjesmu sam prezadovoljan, zaista. I bolje nego što sam očekivao – priča za Bosnainfo i nastavlja:

– Čitav život muzika je neizostavni dio mene, radio sam kao MC dugo godina, poslije također puštao muziku u klubovima, ali daleko je to bilo od ozbiljne produkcije i sviranja instrumenata. Preselivši u Berlin odlučio malo se ozbiljnije pozabaviti produkcijom. S obzirom da nije na youtubu bilo previše tutoriala, upisao sam školu i vremenom shvatio da je to to. Onda sam samo pustio da mašta radi svoje – priča Karinho.

Kaže da album koji treba da izađe nije nastao planirano.

– Pjesme su se desile spontano. Nisam sjeo i odlučio „e, odoh snimit sad album“, nego tokom sempliranja, dok radiš, zezaš se, uradiš jedan beat, loop i ponese te, desi se jednostavno ta neka magija. I onda je tako nastalo više traka dovoljno da se inkorporiraju u album.

S obzirom da ima iskustva s raznim segmentima muzičkog djelovanja, kako se Karinho danas vidi? Šta je Karinho danas?

– Bez obzira ne sve što sam prethodno radio, sebe vidim kao MC-a i producenta. Manje kao pjevača, repera. Naravno svi ti segmenti su dio mene, ali ovo je ono gdje najviše ja jesam ja.

Kako je sve u njegovom životu spontano, tako i ne razmišlja sad o nekim grandioznim projektima. Iako bi možda bilo prostora.

– Dao sam se stvarno mnogo u ovo. Snimanje albuma je zahtijevalo dosta vremena, odricanja i energije da bih sad rekao kako se ne mislim ozbiljno baviti ovim poslom. Ali, s druge strane ne razmišljam sad nešto puno unaprijed. Prepušten sam inspiraciji i maksimalno sam opušten. Radim pjesme koje ako se nekome svide – svide i to je to. Cilj mi je možda više da budem nekome drugom inspiracija, da se otisne u ovom pravcu…

Na kraju Karinho je priznao da bi se teško odlučio na snimanje albuma i bavljenje samostalnim stvaranjem muzike da nije odselio u Berlin.

– Ne mogu sa sigurnošću reći, ali Sarajevo je specifično, sputava. Poteška je malo to sredina gdje postoje tačno određeni paterni ponašanja. Uslovi zahtijevaju da se ponašaš prema ustaljenim principima. A, onda usko je i tržište. Kada dođeš pak u grad i svijet kao što je Berlin počneš razmišljati o smislu svega. Malo se izgubiš u čitavoj toj šarolikosti, ali ti onda to pomogne da se lakše pronađeš. Jednostavno, ovdje sam upoznao sebe, ko sam, šta sam…

Prihvati notifikacije