Region

Tare: Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama

Zemlje zapadnog Balkana trebaju se ozbiljno posvetiti reformama koje trebaju implementirati prije pristupanja jedinstvenom evropskom tržištu, izjavila za Fenu danas u Washingtonu, na otvaranju prvog panela Ekonomskog foruma jugoistočne Evrope, Ilva Tare, viša saradnica Evropskog centra Atlantskog vijeća.

FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ
FOTO: FENA/AMER KAJMOVIĆ

Forum se održava u američkom Kongresu, a organizirali su ga Transatlantska mreža lidera i Evropski centar Atlantskog vijeća iz Washingtona.

Tare upozorava da su to teške referme, strukturalne u smislu vladavne prava, institucija, a potrebno je ojačati odgovornost, transparentnost prije nego što se dođe do evropskih principa. Da, proširenje je u novom momentumu zbog rata u Ukrajini, ali to neće biti dovoljno. Reforme i posvećenost, konkretni akti vlada pomoći će da dođu investicije. Lideri sporove trebaju ostaviti iza sebe i govoriti o regionu kao cjelini – rekla je ona.

Također je naglasila da vlade zemalja zapadnog Balkana trebaju ostaviti prošlost iza sebe i krenuti naprijed ka novoj klimi dijaloga. Znam da to nije lako, posebno zbog ratova 1990-ih godine, te interetničkih odnosa koji su ponekad teški, ali to ne treba držati region kao taoca prošlosti. Trebaju pokušati kultivirati novu klimu kompromisa – zaključila je Tare u izjavi za Fenu.