Svijet

Talibani zaradili bogatstvo od Svjetskog prvenstva

Talibani su zaradili milione na Svjetskom nogometnom prvenstvu osiguravajući građevinsku opremu za izgradnju stadiona u Kataru, tvrdi britanski The Telegraph.

FOTO: EPA-EFE/STRINGER
FOTO: EPA-EFE/STRINGER

Visoki talibanski dužnosnici koristili su novac koji su dobili za mirovne pregovore da bi kupili i zatim iznajmljivali strojeve za izgradnju infrastrukture tijekom proteklog desetljeća, tvrdi im izvor iz talibanskog ureda u Dohi.

Veliki kontingent talibanskog vodstva živio je u Dohi, glavnom gradu Katara, od 2013. nadalje, gdje su bili uključeni u dugotrajne mirovne pregovore s SAD-om i UN-om.

“Turnir im je bio zlatna patka”

“Talibani su mnogo uložili u izgradnju svjetskog kupa i turnir im je bio zlatna patka. Plaćeni su milijunima”, tvrdi izvor koji je živio u Dohi u desetljeću prije talibanskog preuzimanja Afganistana 2021.

“Neki talibanski članovi imali su između šest i deset velikih strojeva u Dohi i zarađivali bi do 10.000 funti po stroju mjesečno.”

Dva različita visoka talibanska izvora opisala su kako su dužnosnici tijekom mirovnih pregovora dobili unosne novčane naknade za život u zemlji, koje su zatim uložene u teške građevinske strojeve.

Telegraph piše da se podrazumijeva se da su katarske vlasti – uz odobrenje SAD-a i UN-a – članovima talibanskog političkog ureda u Dohi isplaćivale mjesečnu naknadu vrijednu tisuće funti kao dio napora da se olakšaju mirovni pregovori sa Zapadom. Gostujućim dužnosnicima osigurani su i luksuzna terenska vozila, besplatna zdravstvena skrb i redovita dostava hrane.

Telegraphu je rečeno da je novac isprva isplaćen u gotovini, a kasnije prebačen izravno na bankovne račune talibanskih dužnosnika, što je američkim i katarskim vlastima otežalo praćenje potrošnje.

Prihvati notifikacije