Magazin

Svemirski snimak zapanjio istraživače: "Otkrili smo nemoguće"

Teleskop "James Webb" okreće kosmologiju naopako: masivne galaksije u ranom svemiru ne mogu se objasniti trenutnim modelima.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Državni koledž Galaksije koje su nastale u svemiru neposredno nakon Velikog praska trebale bi biti male. Barem to astrofizika očekuje. Ali sada se čini da slike s novog svemirskog teleskopa “James Webb” (JWST) iz svemirskih organizacija NASA, ESA i CSA preokreću ovo razumijevanje svemira. Istraživački tim je na slikama otkrio šest masivnih galaksija u ranom svemiru.

Istraživačka grupa je iznenađena svojim otkrićem: “Ovi objekti su mnogo masivniji nego što se očekivalo”, objašnjava Joel Leja sa Državnog univerziteta Pennsylvania u State Collegeu u izjavi. Leja je dio istraživačkog tima koji je analizirao sliku galaksije. Tehnički rad o tome objavljen je u časopisu Nature. “Očekivali smo da ćemo u ovom trenutku pronaći samo male, mlade bebe galaksije, ali smo otkrili galaksije zrele poput naše u onome što se nekada smatralo zorom svemira”, izvještava astrofizičar Leja.