Sarajevo

Nove snage u Profesionalnoj jedinici KS: "70 Bosanaca i Hercegovaca ostalo je u BiH da svojom hrabrošću i znanjem čuvaju domovinu i njene resurse"

Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo, koja se nalazi u sastavu Kantonalne uprave civilne zaštite KS, danas je organizirala svečanu smotru povodom prijema novih 70 vatrogasaca u 2023. godni.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Kantona Sarajevo Dženan Brkanić u obraćanju vatrogascima i gostima kazao je da je “ponosan što je vatrogasna jednica, koja postoji 125 godina, prvi put značajnije popunjena mladim vatrogascima osposobljenim za izvršenje svih zadataka i profesionalnih obaveza”.

– Samo dobro opremljena i uvježbana, ali i popunjena, profesionalna vatrogasna jedinica može zaštiti živote naših građana i materijalna dobra. Da bi danas izvršili ovako impresivnu smotru trabalo je načiniti čitav niz koraka, počevši od opremljenosti i uvježbanosti do finansijskih sredstava neophodnih za realizaciju. Stoga koristim priliku da se zahvalim Vladi KS na podršci – kazao je Brkanić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prijemom 70 mladih vatrogasaca starosna struktura jedinice biće znatno popravljena kao i njena mobilnost i funkcionalnost da efikasno izvrši postavljene zadatke.

– Sretan sam jer je 70 Bosanaca i Hercegovaca ostalo u našoj zemlji da svojom hrabrošću, znanjem i vještinama pokažu čvrstu opredjeljenost da čuvaju domovinu i njene resurse te da primarno brinu o sigurnosti ljudi, štite imovinu i živote naših građana – kazao je Brkanić.

Podsjetio je da se Profesionalana vatrogasna jedinica KS brojnim akcijama pomoći iskazala na gašenju požara na području Konjica, Jablanice, Nacionalog parka Blidinje, ali i akcijama spašavanja u Republici Turskoj i Republici Sloveniji, te da je po opremljenosti i uvježbanosti bila na nivou najrazvijenijih zemalja.

Predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić u obraćanju vatrogascima kazao je “da raduje činjenica da će mladi vatrogasci časno, odgovorno i hrabro dorinijeti ukupnom poboljšanju životnog ambijenta na području KS spašavajući građane i njihovu imovinu”.

– Drago mi je da mogu svedočiti kontinuiranoj podršci Vlade KS, kroz opremanje Profesionalne vatrogasne jedinice, njenom kapacitiranju ljudskim resursima i sistemskoj edukaciji i osposobljavanju – kazao je Okerić.

Prihvati notifikacije