BiH

Sve manje studenata u RS-u, brojni odlaze da studiraju u inostranstvo

Drugog oktobra u Republici Srpskoj počinje akademska godina na visokoškolskim ustanovama oba javna univerziteta. Međutim, amfiteatri će ostati prazniji za hiljadu i 400 brucoša. Organizovan je i treći upisni rok, ali stanje se nije značajno popravilo. Razlozi su brojni.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Ni novi studijski programi na oba javna univerziteta u Republici Srpskoj nisu mogli popuniti broj studenata u ovoj akademskoj godini. Tako je na oba univerziteta ostalo po 700 slobodnih mjesta, zbog čega je organizovan treći upisni rok.

Prijemni za treći upisni rok organizovali su i na Prirodno matematičkom fakultetu u Banjaluci, od traženih 200, upisali su stotinu brucoša.

“Ono što je dobro je da smo upisali 30 odsto više u odnosu na prošlu godinu, imali smo i nove smjerove turizam i tu je nekih 20 odsto više u odnosu na 2022. Moglo je bolje, ali veliki dio naše djece odlazi da studira u inostranstvo”, izjavio je Goran Trbić, dekan PMF-a Banjaluka

Banjalučki univerzitet je u prva dva upisna roka upisao oko dvije hiljade studenata. Tradicionalno, najveće je interesovanje za fakultet bezbjednosti, medicinu, psihologiju.

“Interesovanje tradicionalno vlada i za elektrotehniku, za arhitektonsko građevinski fakultet, znači nismo imali nekih velikih oscilacija kada su u pitanju studiojski programi i interesovanja budućih studenata”, kaže Dario Stanković iz rektorata Univerziteta u Banjaluci

Svake godine evidentno je da je sve manje studenata u Republici Srpskoj. Razlozi su brojni: promjene na tržištu rada, manje srednjoškolaca, ali i sveprisutni problem odliva studenata na inostrane studije.

Broj studenata na javnim univerzitetima smanjio je i broj onih koji odlaze na privatne fakultete, ali najveći broj se ipak odlučuje na studije u susjednoj Srbiji, piše BHRT

Prihvati notifikacije