BiH

Sutra sjednica VSTV-a BiH. Član 4. Poslovnika ponovno u fokusu

Radi se o odredbi kojom je reguliran izbor članova Vijeća, odnosno postupak žrijebanja.

VSTV
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTVBiH) zakazalo je za 29. i 30 novembar sjednicu na kojoj će, među ostalim, biti razmatrane Izmjene i dopune Poslovnika VSTV-a Poglavlje II – Postupak odabira i imenovanja, materijala koji su pripremile Stalna komisija za legislativu i Stalna komisija za provođenje testnih procedura, strukturiranog razgovora i unapređenje postupka imenovanja.

Na dnevnom redu je i Informacija o obavljenim konsultacijama sa međunarodnim partnerima o usvojenoj izmjeni člana 4. Poslovnika VSTV-a BiH, potvrđeno je Feni u Vijeću.

Radi se o odredbi kojom je reguliran izbor članova Vijeća, odnosno postupak žrijebanja.

Kako je poznato, VSTVBiH je na pošloj sjednici razmatrao izmjene člana 4. Poslovnika VSTV-a BiH te usvojio zaključak da će se u vezi s tim konsultovati s međunarodnim partnerima, odnosno pozvati ih da dostave komentare, prijedloge i argumentaciju.

Vijeće je u tom kontekstu donijelo odluku da privremeno odlaže realizaciju usvojenih izmjena člana 4. Poslovnika VSTV-a BiH, kao i njhovo objavljivljivanje u ‘Službenom glasniku BiH’.

Istovremeno, članovi VSTV-a BiH bi se trebali očitovati o provođenju akcionog plana Vijeća za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH.

Naime, VSTVBiH je, također, na prošloj sjednici razmatrao Izvještaj o realizaciji akcionog plana za implementaciju Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u BiH, te u vezi s tim primio k znanju informaciju o preduzetim aktivnostima na implementaciji tog akcionog plana.

Tada je usvojen i zaključak kako je potrebno da se nadležna radna tijela VSTV-a očituju o prijedlozima koje su članovi tog regulatornog tijela iznijeli u diskusiji, nakon čega će se ovo pitanje opet razmatrati na narednoj sjednici.

Kako je planirano, VSTV će se izjasniti i u vezi s Prijedlogom strukture i sadržaja Godišnjeg izvještaja VSTV-a BiH za 2023. godinu.

U skladu s dnevnim redom, planirano je i raspisivanje javnog konkursa za pozicije u pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Nadalje, članovima Vijeća bi trebali biti predstavljeni rezultati regionalnog istraživanja percepcije i iskustva sa pravosuđem koje je provedeno 2020/2021. godine te plan realizacije novog kruga istraživanja, planiranog za januar 2024. godine.

Informacija o učešću u aktivnostima Evropske mreže pravosudnih vijeća, uvrštena je, također, u prijedlog dnevnog reda sjednice, zakazane za 29. i 30. novembar.

Prema ustaljenoj praksi, VSTVBiH će donijeti određen broj odluka o prestanku mandata, odnosno imenovanju nositelja pravosudnih funkcija (sudija i tužitelja) u BiH.