Magazin

Sutlijaš sa orijentalnim mirisima

Ovaj recept za sutlijaš nije običan, isprobajte ga.

sutlijaš
FOTO: YOUTUBE / SCREENSHOT / HANUMA KOCHT - HANUMINA KUHINJA

Sipajte u zdjele, ostavite da se prohladi, pa pospite cimetom i bademima.

Pročitajte još

Sastojci:

100 g bijele riže (okruglog zrna)

1 l mlijeka

80 g šećeraAdvertisementhttps://imasdk.googleapis.com/js/core/bridge3.695.1_en.html#fid=goog_7051629480 seconds of 0 secondsVolume 0% 

1 vanilin šećer ili mahuna vanile

prstohvat soli

1⁄2 kašičice mljevenog kardamoma

1 kašika ružine vodice (ili po ukusu)

rendana korica 1⁄2 limuna

cimet za posipanje

sjeckani bademi ili pistacije.

Priprema:

Isperite rižu u hladnoj vodi, pa ga kuhajte u 300 ml vode dok skoro ne upije svu tečnost.

Dodajte mlijeko, šećer, vanilu i prstohvat soli. Kuhajte na tihoj vatri uz povremeno miješanje – sutlijaš voli pažnju.

Kada smjesa počne da se zgušnjava, umiješajte kardamom i koricu limuna. Kuhajte još 5–10 minuta.

Sklonite sa ringle, dodajte ružinu vodicu i dobro promiješajte.

Sipajte u zdjele, ostavite da se prohladi, pa pospite cimetom i bademima.