Politika

Suljagić: Rasističke odluke Christiana Schmidta će imati dugoročni politički efekt!

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica- Potočari na svom Twitter profilu objavio je nekoliko poruka.

FOTO: FACEBOOK / SREBRENICA MEMORIAL CENTER
FOTO: FACEBOOK / SREBRENICA MEMORIAL CENTER

Razočaran trenutnom političkom situacijom i potezima Christiana Schmidta, istakao je kako će odluke visokog predstavnika u biH imati dugoročni politički efekt.

“Da još jednom potcrtam: rasističke odluke Christiana Schmidta će imati dugoročni politički efekt kakav je u kratkom roku imalo razoružavanje Srebrenice.

Nota bene, ove stavove temeljim na 7000 dokaza u predmetu Tužilac protiv Prlića i ostalih. Nije to bilo u vakumu, nego u ovoj geografiji i istoriji. Ko bira da bude slijep pored očiju, i to je u redu, ali nemojte da mene to obavezuje.

Thread. Sljedeća faza je baštovanstvo. Sad će malo da nas plijeve u trouglu Tuzla-Zenica-Sarajevo. Kao što su vojnici UN-a ganjali da razoružaju svakoga koga bi vidjeli s petardom u Srebrenici. Ne moraju nas više ni razoružati, bitno je da nas ušutkaju, radikalizuju, izoluju

Sve sam već vidio svojim očima. Sada idu zahtjevi za nove ustupke. Novi pritisci. Nove ucjene. Ko to ne razumije, nije imao šta tražiti ni u osnovnoj školi. Nakon što su nas razoružali, sljedeća tema razgovora u Srebrenici je bila šta sa rovovima. Pa su ih onda počeli

Nakon toga, jer su Srbi nastavili pucati nesmetano, predmet razgovora je postao kuda se možemo slobodno i sigurno kretati po enklavi. Sve nove i nove crte. Gledajte na to kao na proces. Ni Srebrenica nije bila događaj. To je njena ključna lekcija.

Na kraju, ja sam svoje rekao. Smatram to obavezom. Ko se slaže sa mnom, slaže se sa mnom. Onima koji se ne slažu nemam nikakvu potrebu objašnjavati bilo šta, jer traže od mene da više vjerujem njima nego svojim očima. Ima još očiju koje su ovo vidjele. Pitajte i njih”, poručio je Suljagić.

Prihvati notifikacije