BiH

Suljagić nakon saslušanja u SIPA-i: Jasno je da tužilaštvo pokušava da ućutka one koji se zalažu za očuvanje sjećanja na Srebrenicu

"Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje..."

FOTO: SREBRENICA MEMORIAL CENTER / FACEBOOK
FOTO: SREBRENICA MEMORIAL CENTER / FACEBOOK

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica na društvenim mrežama se oglasio nakon što je u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) dao izjavu kao osumnjičeni za krivično djelo Izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

Kako je Suljagić naveo duboko je zabrinut.

“Kao direktor Memorijalnog centra Srebrenica, duboko sam zabrinut zbog neopravdanog ispitivanja s kojim sam se jutros suočio od strane bh. državne policije. Nečuveno je što sam podvrgnut neosnovanim optužbama za izazivanje mržnje, posebno kada je evidentno da je stvarna agenda kriminalizacija obilježavanja sjećanja na Srebrenicu i genocid u BiH. 

Jasno je da tužilaštvo pokušava da ućutka one među nama koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj BiH. Ovaj očiti napad na naše napore da se sjećamo i odamo počast žrtvama nije samo napad na našu slobodu govora već i namjerno iskrivljavanje istorijske istine. Sama suština pravde se narušava ovim djelovanjem i imperativ je da razotkrijemo i odupremo se svakom pokušaju suzbijanja istine o Srebrenici i genocidu u BiH. Ne možemo dozvoliti da se sjećanje na izgubljene nevine živote iskrivljuje ili manipulira u svrhu političke dobiti”, naveo je on.

Također, Suljagić je uputio poziv međunarodnoj zajednici.

“Pozivam međunarodnu zajednicu da mi se pridruži u osudi ovih nevjerovatnih pokušaja da se ušutkaju oni koji žele obilježiti sjećanje na žrtve i tražiti pravdu za počinjene zločine. Naša odlučnost da čuvamo sjećanje na žrtve i osiguramo da se takvi zločini nikada ne zaborave mora ostati nepokolebljiva, uprkos takvim nepravednim izazovima”, napisao je na kraju.

Prema medijskim navodima u svojstvu osumnjičenika osim Suljagića u SIPA-i bi se trebali saslušati i Reuf Bajrović i predsjednik SDA, Bakir Izetbegović.

Izetbegović je o tome ranije govorio kazavši da poziv Tužilaštva i SIPA-e njemu, Suljagiću i Bajroviću, umjesto negatorima genocida, jasna je poruka.