Život

Sudija Amir Ikanović u Njemačkoj spasio život mladom fudbaleru

U susretu bavarskih U19 timova SG Teisbach-Loiching i TSV-FC Arnstorf pravi je junak postao 34-godišnji hrvatski sudac.

FOTO: FENIX (SIM)
FOTO: FENIX (SIM)

Amir Ikanović prepoznao je epileptični napad kod mladog fudbalera. Ostao je smiren te dobrom reakcijom mladiću spasio život.

Za Fenix je objasnio kako je sve izgledalo:

“Nakon 25. minute utakmice napravio sam dogovoreni prekid zbog vrućine kako bi se igrači osvježili. Dok smo išli uzeti vodu, vidio sam kako se jedan igrač Arnstorfa srušio na igralište. Nisam oklijevao ni sekunde, pritrčao sam odmah do njega. Već je bio okružen svojim suigračima, a do njega na igralište je odmah dotrčala i njegova uplašena majka“, govori Ikanović i dodaje:

“Odmah sam prepoznao da se radi o epileptičkom napadu s kojim sam se i sam borio u mladosti. Pokušao sam biti smiren, smirivao sam igračevu majku te tražio da odmah pozovu hitnu pomoć. Situacija se još više pogoršala kada je mladi fudbaler pao u nesvijest jer nije mogao disati zbog jezika koji mu je zapeo u grlu. S odgovornom osobom iz SG Teisbacha sam okrenuo igrača na leđa i započeo kardiopulmonalnu reanimaciju koja se odmah pokazala uspješnom. Oživjeli smo ga i tako smo otklonili opasnost po život prije nego što je hitna pomoć stigla na igralište u Teisbach.”

Prihvati notifikacije