Sudan proglasio UN-ovog izaslanika "personom non grata"

Sudanska Vlada je u četvrtak proglasila specijalnog predstavnika Ujedinjenih nacija (UN) u Sudanu Volkera Perthesa "personom non grata", prenosi Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE
FOTO: EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE

“Vlada Republike Sudan je obavijestila generalnog sekretara Ujedinjenih nacija o proglašenju Volkera Perthesa, predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefa misije UNITAMS, personom non grata”, navodi se u pisanoj izjavi sudanskog Ministarstva vanjskih poslova.

U pismu prošlog mjeseca, general Abdel Fattah al-Burhan, predsjedavajući Sudanskog vijeća za suverenitet i šef oružanih snaga, zatražio je od generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa da predloži alternativnog kandidata koji bi zamijenio Perthesa.

Al-Burhan tvrdi da je Perthes dezinformisao u izvještajima koje im je prezentirao, navodeći da je postojao konsenzus o okvirnom sporazumu potpisanom 5. decembra 2022. godine između vojnih i civilnih grupa i da su ti navodi jasno kontradiktorni činjenicama.

Tvrdeći da je prisustvo Perthesa negativno uticalo na odnos prema UN-u, Al-Burhan je rekao da je vrijeme koje je Perthes proveo na čelu misije pokazatelj da UNITAMS nije doprinio uspješnoj tranziciji.

Guterres je bio “šokiran” pismom, objavio je na Twitteru glasnogovornik generalnog sekretara UN-a.

Bio je ponosan na Perthesov rad i ponovo je potvrdio svoje puno povjerenje u njega, navodi se.

Prihvati notifikacije