BiH

Sud BiH potvrdio optužnicu u predmetu Nijaz Halilović i drugi, primili dar u iznosu 20 eura

Sud Bosne i Hercegovine je 24. januara ove godine u predmetu Nijaz Halilović i drugi, potvrdio optužnicu koja optužene Nijaza Halilovića i Đorđa Mijovića tereti da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA
FOTO: UNSPLASH/ILUSTRACIJA

Optuženi su bili policijski službenici Granične policije BiH, raspoređeni u Jedinicu GP Hum, općina Foča.

Pročitajte još

Đorđe Mijalović se tereti da je na Međunarodnom graničnom prijelazu Hum, općina Foča, 26.augusta 2021. godine, prilikom vršenja granične kontrole putnika na ulazu u BiH iz pravca Republike Crne Gore, nakon što je utvrdio da putnik E. X. ne posjeduje niti jedan dokaz za negativan nalaz PCR testa ili brzog antigenskog testa na virus SARS-CoV-2, potvrdu o vakcinaciji ili potvrdu izdatu od ljekara da je osoba preboljela bolest COVID-19, navedenom putniku je dozvolio izlazak iz autobusa i ulazak u službene prostorije Granične policije BiH na MGP Hum, u kojima se nalazio Nijaz Halilović.

Dalje se navodi da je tom prilikom Mijović usmeno informirao Nijaza Halilovića o trenutnom statusu putnika E. X..

Nakon toga su oba policijska službenika GPBiH, koristeći se prethodnim saznanjem da putnik ne ispunjava propisane dodatne uvjete za ulazak stranaca u BiH, a u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi, od putnika E. X. zahtijevali i primili dar u vidu novca u iznosu od 20 eura, da ne izvrše radnju koju su bili obavezni izvršiti, te na taj način osobi E. X. omogućili ulazak u BiH, odnosno nisu postupili shodno odredbama Zakona o strancima BiH, saopćeno je iz Suda BiH.