Region

Štukan o zadržavanju na beogradskom aerodromu: Rekli su mi da na pasošu stoji sigurnosni rizik

Nakon što su ga zadržali na aerodromu "Nikola Tesla" u Beogradu, bosanskohercegovački glumac Feđa Štukan za N1 je rekao da mu je rečeno da nije pušten da uđe u Srbiju zbog postojanja sigurnosnog rizika kada je on u pitanju.

Feđa Štukan
FOTO: N1

Naime, kako nam je pojasnio Štukan, prilikom provjere pasoša na računaru je pokazano da je procijenjeno da on ne može ući u Srbiju.

“Rekli su mi da postoji negativna procjena sigurnosnog rizika. Ja sam sada tu na aerodromu u Beogradu tu ću i biti sve do ujutro kada se prvim letom vraćam u Sarajevo”, dodao je Štukan koji ovu odluku o zabrani njegovog ulaska u Srbiju nije želio komentarisati.

Isto nam je rekao i Štukanov advokat Sead Spahović koji je pojasnio da je Štukan  bio pozvan na književnu večer, tačnije na festival Krokodil.

“Izgleda da je ta zabrana njegovog ulaska očigledno tajna budući da ljudi koji su ga zvali na književnu večer nisu znali za to. Međutim, riječ je o kulturnoj instituciji, a ne srpskoj Udbi koja mu je taj ulazak i zabranila. Dakle, nije priveden već je samo zadržan”, poručio je advokat Spahović navodeći da je ta zabrana počela da se spominje nakon što se Štukan pojavio na opozicionim protestima u Srbiji.

Podsjetimo, prošle godine bh. glumac zadržan je na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao proteste „Srbija protiv nasilja“, a potom i prisustvovao protestnoj šetnji u Beogradu. Ubrzo ga je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao “kriminalcem“, a dnevni list „Politika“ – “muslimanskim ekstremistom“.

I onda je na graničnom prijelazu Zvornik Mali, na srbijanskoj strani, zadržan čitavih šest sati. Informativni razgovor trajao je od 14 do 20 sati, uglavnom zbog, kako je tada objasnio, administrativnih procedura, a propitivali su ga i vezano za proteste.