Život

Studija otkriva kako se česta komplikacija u trudnoći može jednostavno spriječiti

Američki istraživači otkrili su da trudnice koje su puno izložene umjetnom svjetlu tri sata prije spavanja imaju veću vjerovatnost da će razviti gestacijski dijabetes.

FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA/PIXABAY

Glavna autorica studije dr. Minjee Kim, neurologinja sa Sveučilišta Northwestern, rekla je da izlaganje svjetlu prije spavanja može biti nedovoljno prepoznat, ali lako promjenjiv faktor rizika za razvoj gestacijskog dijabetesa.

Stručnjaci vjeruju da izlaganje svjetlu noću smanjuje razinu hormona melatonina, remeti unutarnji sat tijela i utječe na regulaciju razine šećera u krvi. Kako prenosi The Sun, gestacijski dijabetes je visoka razina šećera u krvi koja se razvija tokom trudnoće i obično nestaje nakon porođaja. Ovo stanje pogađa najmanje četiri do pet od 100 žena tokom trudnoće, a ako se ne liječi, može izazvati neželjene posljedice za bebu, ali i majku.

Naime, ako se gestacijski dijabetes ne kontrolira dovoljno dobro, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema za bebu, uključujući smrt. Autori spomenute studije pratili su podatke više od 700 trudnih žena da vide kako izlaganje svjetlu prije spavanja utječe na njihovo zdravlje. Iako je tek mali broj žena razvio gestacijski dijabetes, rezultati su otkrili da veza ipak postoji.

Kako su objasnili u objavljenom izvještaju, trudne žene koje su bile izložene jakom svjetlu, bez obzira na to je li riječ o televiziji, računaru ili pametnom telefonu, imale su pet puta veću vjerovatnost da će razviti ovu čestu komplikaciju, javlja index.hr.

Prihvati notifikacije