Retrovizor

STRAVIČAN ZLOČIN Na današnji dan četnici su u kući Adema Omeragića u Višegradu žive zapalili više od 70 bošnjačkih civila

Na današnji dan 1992. godine u kući u Pionirskoj ulici u Višegradu desio se jedan od najstravičnijih zločina koji su počinjeni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

FOTO: ARHIV
FOTO: ARHIV

Četnici, na čelu sa najokrutnijim zločincima iz Višegrada su više od 70 bošnjačkih civila, među kojima je bilo žena, djece i staraca, žive zapalili.

U kuću su ubacili granatu, te pucali na one koji su se pokušali spasiti bijegom kroz prozor.

Većina žrtava je bila iz sela Koritnik gdje su po njih došli Milan i Sredoje Lukić i Mitar Vasiljević i naredili im da uđu u autobuse, koji su navodno trebali ići za slobodnu teritoriju – Kladanj.

Pročitajte još

Najmlađa žrtva, beba u majčinom zagrljaju u Pionirskoj ulici, imala je samo dva dana i u trenutku smrti nije imala ni ime.

Ispovijest Ćamila Vatreša

– Juna 14. 1992. godine Milan i Sredoje Lukić su u jednu kuću prisilno uveli 70 bošnjačkih civila. Zidovi i tepisi te kuće već su bili poliveni zapaljivom tekućinom. Zatim su sve izlaze blokirali teškim namještajem, vrata zakucali, a kuću zapalili – kazao je u svojoj ispovijesti za AJB Ćamil Vatreš.

Među žrtvama je bila i Ćamilova sestra Ismeta. Uspjela je iskočiti iz kuće. Milan Lukić je pucao u nju dok je bježala. Četiri dana kasnije primljena je u Dom zdravlja u Višegradu s teškim opekotinama i metkom u nozi. I onda se gubi svaki njen trag.

– Bila je izuzetna osoba, divna žena. Sa desetero svojih prstiju se skučila, sve imala… – pričao je Ćamil kroz suze.

Ismetino troje djece nije se uspjelo spasiti inferna.

– Aida je imala 13 godina, Almir 11, Vahid je imao devet godina – govori Ćamil.

Za zločin u Pionirskoj ulici pravosnažnom presudom u MKSJ osuđeni su Milan Lukić na doživotnu kaznu zatvora i Sredoje Lukić na 27 godina zatvora. U junu 2018. godine Bosni i Hercegovini je izručen Radomir Šušnjar, koji je zbog spaljivanja civila u Višegradu osuđen na 20 godina zatvora.

Lukić uhapšen u Buenos Airesu

Milan Lukić rođen je u Foči. Ratni zločinac porijeklom iz sela Rujište udaljenog 15 kilometara od Višegrada. Prije agresije na Bosnu i Hercegovinu, Lukić je živio u Obrenovcu – Srbija, Njemačkoj i Švicarskoj. U proljeće 1992. godine, vraća se u Višegrad gdje organizira paravojne jedinice Osvetnici (ponekad poznati i pod imenom Bijeli Orlovi) s ciljem progona i istrebljenja domicilnog stanovništva.