Svijet

Strani državljani nisu platili 2,5 miliona eura saobraćajnih kazni

Više od 26.700 prekršaja koje su počinili strani vozači na austrijskim cestama prošle godine prošlo je nekažnjeno, a zemlji su kroz prste izmakle kazne teške preko 2,5 miliona eura.

FOTO: FENIX/IVAN MATIĆ
FOTO: FENIX/IVAN MATIĆ

Prošle su godine na štajerskim cestama stranim vozačima prijavljene tačno 164.252 prekršajne prijave što je gotovo 50.000 više nego godinu prije. Austrijski susjedi Nijemci (36.728) upisali su većinu, a slijede ih Slovenija i Poljska. Vozačka im je čak 654 puta oduzeta. Ovi brojevi su otkrili upiti koji su poslani saobraćajnom službeniku Antona Langa.

U slučaju više od 26.700 saobraćajnih prekršaja vozač je ostao s kaznom uprkos upravno-kaznenom postupku. Kaznu od 2.54 miliona eura nisu mogli naplatiti.

“Oporezujte milione koji bi ionako bili hitno potrebni! Od Austrijanaca se dosljedno traži da plate, a mnogi stranci voze brzo i zanemaruju pravila”, kaže Georg Mayer i ponovno poziva na uvođenje praktičnog rješenja na evropskoj razini.

Teoretski, ovršni zakon EU-a dopušta kazneni progon za novčane kazne veće od 70 eura. Osim toga, Republika Austrija ima ugovore o pravnoj pomoći s nekoliko zemalja ali to u stvarnosti često ne uspije.

Ako policija uhvati stranca koji je prebrzo vozio i odbija platiti kaznu, izvršna vlast ima mogućnost prema Zakonu o upravnom kaznenom postupku oduzeti naizgled vrijedne stvari u automobilu.

Prihvati notifikacije