Trenutačno je ondje oko 13 hiljada gostiju od kojih je manje od trećine odsjelo u hotelima.
Svi ostali, ako ne idu u restorane – moraju si sami nešto pripremiti.
Živa su jutra na pulskoj ribarnici. Kristijan iz Mađarske, kaže, nije mnogo platio za malo više od kilogram brancina.
– 15 eura! To je u redu, nema problema, kaže Kristian iz Mađarske.
– Sve je isto, i tuna, i orade, i brancini, sve je isto kao lani. Nitko se ne žali, kaže Ermina Zeninović, prodavačica ribe.
Nijemci su očekivali ipak niže cijene ribe s obzirom na to da smo na moru.
– Do Njemačke je dulji put pa se čini da bi trebalo biti skuplje kod nas, ali vidim da su cijene ovdje kao u Njemačkoj. No kvaliteta je ovdje izvrsna, kaže Bernard iz Njemačke.
I ribarnica je puna
Ribarnica je puna, iako se zbog lošeg vremena posljednjih dana na more nije išlo.
– Imate orade, brancine iz uzgajališta ili iz uvoza, iz Italije. Više kupuju stranci zato što nemamo domaće ribe, priznaje Almira Raimović, prodavačica ribe.
A voće na tržnici – iz različitih krajeva. Austrijanke su grožđe platile po 10 eura.
– Kod nas je ipak jeftinije… Oko 7 eura, rekla je Michela iz Austrije.
I trešnje su 10 eura! Ali su, kako ističu prodavači, posebno lijepe i kvalitetne…
Doznajemo da su oni koji prodaju isključivo svoje, domaće proizvode – u manjini. A cijene nisu dizali.
– Paprika je 4, mahune 6, rajčice su po 4, salatina po 10, kilogram tikvice 4, 4 su i krastavci, kaže Jasna Vidulin, vlasnica OPG-a.
Ipak žive uglavnom od domaćih, i njima se ne žele zamjeriti jer zima je duga.
S prvim kišama u kolovozu otići će većina turista iz kampova i privatnog smještaja, a upravo su oni na tržnici trenutačno najbrojniji kupci.