Svijet

Stoltenberg osudio izraelski napad u Gazi u kojem je ubijeno sedam humanitaraca

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg osudio je u srijedu ovosedmični napad izraelskih snaga u Pojasu Gaze u kojem je ubijeno sedam humanitarnih radnika, ali je pozdravio inicijativu Izraela za pokretanje istrage o incidentu, prenosi Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK OUT
FOTO: EPA-EFE/OLAFUR STEINAR GESTSSON DENMARK OUT

“Ono što sada vidimo u Gazi je humanitarna katastrofa. Vidimo patnju, vidimo da su civili ubijeni, a vidjeli smo i napad protiv humanitarnih radnika i ja ga osuđujem”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu gdje su se ministri vanjskih poslova zemalja članica Sjevernoatlanske alijanse okupili na sastanku.

Šef NATO-a je pozdravio odluku Izraela da pokrene istragu o okolnostima napada.

Stoltenberg je rekao da ovaj događaj pokazuje “veoma ozbiljne posljedice” za nevine ljude, ne samo one koji žive u Gazi, već i humanitarne radnike.

Također je pozdravio napore saveznika, uključujući Sjedinjene Američke Države i Bečiku Britaniju da pomognu pri “nekoj vrsti primirja i političkog rješenja”.

Pročitajte još

Međunarodna dobrotvorna organizacija potvrdila je da je sedam njenih humanitarnih radnika ubijeno u ponedjeljak u izraelskom napadu.

“Tim WCK-a je putovao u dekonfliktnu zonu u dva blindirana automobila označena logotipom WCK”, navodi se u saopštenju.

Organizacija navodi da je unatoč koordinaciji kretanja s izraelskom vojskom, konvoj pogođen dok je izlazio iz svog skladišta u južnom gradu Deir al-Balahu, gdje je tim podijelio više od 100 tona humanitarne pomoći u hrani dovezenoj u Gazu pomorskim putem.

“Ovo nije samo napad na WCK, ovo je napad na humanitarne organizacije koje se pojavljuju u najtežim situacijama u kojima se hrana koristi kao oružje rata. Ovo je neoprostivo”, rekla je direktorica WCK-a Erin Gore.

Sedam ubijenih radnika bili su državljani Australije, Poljske, Velike Britanije, Palestine, kao i američko-kanadski dvojni državljanin.