Magazin

STIGLA NOVA PODVARIJANTA OMIKRONA KOJA SE MUNJEVITO ŠIRI! Zaraznija je od prethodnih, evo šta nas očekuje! 

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Nova podvarijanta BA.4.6 širi se ubrzanim tempom, šta do sada znamo? 

Nova podvarijanta BA.4.6 omikron varijante korone širi se ubrzanim tempom u SAD-u već neko vrijeme, a sada je potvrđena i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Prema posljednjim podacima, britanska Agencija za sigurnost zdravlja navodi da tokom sedmice koja je počela 14. avgusta, nova podvarijanta čini 3,3 posto svih pozitivnih testova u Velikoj Britaniji. Za samo mjesec dana proširila se za čak 9 posto. 

Ova varijanta je takođe identifikovana u nekoliko drugih zemalja širom svijeta i predstavlja “potomak” varijante BA.4 omikrona. Iako nije sasvim jasno kako se varijanta BA.4.6 pojavila, najvjerovatnije se radi o rekombinantnoj varijanti, ističu stručnjaci. To se događa kada dvije različite varijante virusa istovremeno zaraze jednu osobu. 

Nova podvarijanta je slična varijanti BA.4, ali ipak donosi mutaciju koja virusu omogućava da uđe u ljudske stanice. Ta mutacija, R346T, viđena je u nekim drugim varijantama i povezuje se sa izbjegavanjem imunološkog odgovora, što znači da je virusima s tom mutacijom lakše izbjeći antitijela koja su stvorena vakcinacijom ili ranijom zarazom, piše Mondo. 

Za sada ne postoje izvještaji koji ukazuju na ozbiljne simptome ove podvarijante, ali je svakako zaraznija od prethodnih. Prema informacijama britanske Agencije za sigurnost zdravlja, na osnovu ranih procjena, pretpostavlja se da se sa BA.4.6 brže zaražava u odnosu na BA.5 varijantu. 

Pojava BA.4.6 podvarijante, kao i drugih podvarijanti koronavirusa, zabrinjava stručnjake. Ona pokazuje da je virus još uvek prisutan u populaciji, kao i da mutira kako bi pronašao nove načine izbjegavanja našeg imunološkog odgovora stvorenog vakcinacijom i ranijom zarazom. 

Prihvati notifikacije