Magazin

Stari Rim je bio kreativan u izvršavanju smrtnih kazni, a jednu metodu nikome ne biste poželjeli

Poena Cullei popularnost je ponovno dobila u srednjovjekovnoj Njemačkoj, posljednji put kad je službeno zabilježena kao metoda smaknuća je 1734. godine u Saskoj.

FOTO:  EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI
FOTO: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Surova pogubljenja svakako su obilježila historiju civilizacije, a jedno od najokrutnijih primijenjivalo se u antičkom Rimu.

Rimljani su imali raznorazne metode pogubljenja ljudi ovisno o zločinima, pa je tako davljenje bilo standardna metoda, a za određene zločine postojale su teže kazne. Izdajice i ubice bacani su s Tarpejske stijene, litice visoke 25 metara, a za one koji su se pokušali pobuniti protiv Rima postojalo je razapinjanje, što se smatralo najtežom kaznom.

Međutim, za jedan zločin Rimljani su koristili posebno zastrašujuću metodu smaknuća. Za one koji su ubili svoga oca imali su kaznu nazvanu Poena Cullei, odnosno “kazna vreće”.

Osuđenog bi stavili u vreću s nekoliko živih životinja, a zatim bi vreću bacili u vodu. Ideja je da će životinje u panici napadati jedna drugu i čovjeka dok se svi zajedno utapaju, pretvarajući nečije posljednje trenutke u zastrašujuću paniku.

Prvi dokumentirani slučajevi korištenja ove metode pogubljenja datiraju iz otprilike 100. godine prije nove ere, iako se možda koristila i prije toga. Životinje su u vreću dodane kasnije. Isprva su to bile samo zmije, ali s vremenom su Rimljani usavršili formulu tako da su s osuđenikom u vreći bili pas, kokoš, majmun i zmija.

Kazna je nadživjela pad Zapadnog Rimskog Carstva, a koristili su je Istočni Rimljani, odnosno Bizantinci, koji su njom kažnjavali isti zločin, a kasnije su je zamijenili spaljivanjem osuđenika.

Poena Cullei popularnost je ponovno dobila u srednjovjekovnoj Njemačkoj, posljednji put kad je službeno zabilježena kao metoda smaknuća je 1734. godine u Saskoj, a zvanično je zabranjena kao kazna 1761. godine.

Prihvati notifikacije