Magazin

Šta izaziva noćne more i kako se mogu izbjeći?

Nekoliko noćnih mora godišnje nisu razlog za brigu, ali ako noćne more postanu sve češće, mogu da naruše kvalitet sna, a time i zdravlje. Međutim, postoje načini kako mogu da se smanje.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Noćne more nisu samo strašne i traumatične, već mogu da ostave posljedice i na zdravlje. Kako piše WebMD, noćne more se javljaju tokom REM faze sna i razlikuju se od loših snova.

Zbog loših snova se nećemo probuditi usred noći, a zbog noćnih mora ćemo da prekinemo san i to naglim buđenjem u strahu ili panici.

Stručnjaci objašnjavaju da česte noćne more mogu da imaju posljedice na naše raspoloženje tokom dana, ali i na kognitivne sposobnosti. Takođe mogu da promijene navike spavanja ako se osoba boji da zaspi kako ne bi opet proživjela traumatične događaje u snu.

Manjak sna, pokazale su brojne studije, povezan je sa narušenim kardiovaskularnim zdravljem i opštim zdravljem organizma, prenosi Miss 7.

Snovi i noćne more i dalje su misterija za naučnike, ali postoji nekoliko faktora koji mogu da povećaju učestalost noćnih mora i naruše zdravlje.

Anksioznost i stres

Svakodnevni stres može da utiče na san i pojavu noćnih mora, posebno ako smo anksiozni oko posla ili škole.

Noćne more se češće javljaju ako je pred nama neki veliki događaji poput važne prezentacije na poslu ili medicinskog zahvata.

Trauma

Nije rijetkost imati noćne more nakon traumatičnog događaja kao što je na primjer pretrpljeno nasilje ili gubitak voljene osobe.

Posebno su česte kod osoba sa posttraumatskim stresnim poremećajem (PTSP), a mogu da pojačaju simptome poremećaja i tokom dana.

Problemi sa mentalnim zdravljem

Ako osoba pati od bipolarnog poremećaja, depresije ili šizofrenije, veće su šanse da će doživjeti noćne more. U takvim slučajevima je najbolje pomenuti noćne more svom ljekaru kako ne bi postale ozbiljan problem.

Lijekovi

Određeni lijekovi mogu da izazovu noćne more, a oni su: antidepresivi, antimikrobni lijekovi, beta blokatori, lijekovi za kontrolu krvnog pritiska, lijekovi za Parkinsonovu bolest i stimulansi koji se koriste za lečenje ADHD-a na bazi amfetamina.

Droge, alkohol i apstinencijalni sindrom

Ako koristite droge ili ispijate velike količine alkohola, veće su šanse za pojavu noćnih mora. Isti efekt ima i nagli prestanak konzumiranja takvih supstanci ako se koriste u velikim količinama.

Manjak sna

Osim što narušavaju kvalitet sna, noćne more mogu da budu i prouzrokovane manjkom sna. Nagle promjene u rasporedu sna ili nesanica mogu da podstaknu češću pojavu noćnih mora.

Hrana prije odlaska na spavanje

Hrana koju unesemo prije spavanja ubrzava naš metabolizam, a isto tako i moždanu aktivnost. Ako postoji sumnja da hrana izaziva nesanicu, jednostavno rješenje je ne jesti nekoliko sati prije spavanja.

Horor filmovi ili knjige

Nije riječ o mitu, horor filmovi kao i knjige mogu stvarno da podstaknu noćne more. Dobra stvar je što ne morate da prestanete da gledate, čitate ili igrate igrice ako vam izazivaju noćne more – potrebno je samo da odaberete neki drugi dio dana za to, a ne veče.

Kako izbjeći noćne more i kada bi trebalo da se obratite ljekaru?

Nekoliko noćnih mora godišnje nisu razlog za brigu, ali ako noćne more postanu češće, postoje načini kako da ih smanjite. Najvažnije od svega je da imate dobar raspored spavanja, odnosno da odlazite svaku noć na spavanje u isto vrijeme.

Pomoći će i ako izbacite alkohol, kofein i cigarete, a ubacite u raspored lagane vježbe. Prije spavanja trebalo bi da se opustite i da ne gledate horor filmove ili serije ili da čitate knjige sa tom temom.

Ako ništa od toga ne pomaže, a noćne more postaju sve češće i javljaju se bar jednom nedjeljno, svakako se za pomoć treba obratiti ljekaru. Stručnjaci će pomoći da otkrijete uzrok noćnih mora kako biste pokušali da ih se riješite.

Prihvati notifikacije