Ekonomija

Šta bi Bosni i Hercegovini donijelo osnivanje berze električne energije

Organizovano tržište električne energije, odnosno njegova uspostava, obaveza је Bosne i Hercegovine prema Ugovoru o Energetskoj zajednici i drugim prihvaćenim inicijativama.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Formiranje berze omogućilo bi još jedan način trgovanja i postojanje tržišne cijene električne energije na veleprodajnom tržištu, odnosno povećalo stepen liberalizacije tržišta električne energije.

Тo bi sve uticalo i na cijenu električne energije za krajnje korisnike, smatraju stručnjaci. Potrebno je stvoriti novi zakonski okvir ili prilagoditi postojeći kako bi BiH započela samostalno trgovanje električnom energijom, piše BHRT.

U slučaju osnivanja berze električne energije, ovisno o regulativi kojom bi bila definirana, na njoj bi mogle trgovati ili samo kompanije koje su registrirane u Bosni i Hercegovini ili i strane kompanije koje imaju licencu od nekog drugog regulatora, a sistem trgovanja preko burze je praksa u Evropskoj uniji. BiH svoje viškove električne energije prodaje na berzama u Beogradu, Zagrebu i Budimpešti.

EDHEM BIČAKČIĆ, predsjednik Bosanskohercegovačkog Vijeća za velike električne sisteme

“Postoje berze u Beogradu i Zagrebu, ali su bilansno u manjku ili nemaju baš nešto ponuditi berzi tako da se najviše trguje sa berzom u Budimpešti i vjerujemo da bi uspostava berze ovdje, uz ubrzanu izgradnju objekata, vjetro elektrana i solarnih elektrana dovela do smanjenja cijena električne energije”.

Osnivanjem berze električne energije poslovalo bi se na aukcijski način nabave što bi se moralo uspostaviti, ako i dalje na tržištu električne energije želimo biti koliko-toliko konkurentni, smatraju stručnjaci. Na berzi bi se aukcijski mogli kupovati kilovati električne energije s bilo kojeg tržišta u svijetu.

OMER HADŽIĆ, Nezavisni operator sistema BiH

“BiH to mora kad-tad napraviti, to bi nam olakšalo i omogućilo brojne benefite za rad elektroenergetskog sistema i to bi u konačnici doprinijelo uvezivanju tržišta BiH sa regionalnim i internim tržištem”.

Hadžić naglašava da se BiH kao država po dvije osnove obavezala da će uspostaviti berzu. To je ugovor o energetskoj zajednici i memorandumom o razumijevanju Western Balkan i Sofijska deklaracija. Kao jedna od prepreka za formiranje, nameće se uspostava novog zakona kojim bi to bilo omogućeno.

ZIJAD BAJRAMOVIĆ, profesor na Elektrotehničkom fakultetu UNSA-e

“Onda se ispostavilo da treba zakonska regulativa da se donese, ja smatram da ne treba čekati donošenje zakonske regulative i da se može kroz postojeće zakone i podzakonske akte pristupiti formiranju berze električne energije”.

OMER HADŽIĆ, Nezavisni operator sistema BiH

“Ako postoji dobra volja moglo bi se početi raditi na tome, jer čak i u postojećim zakonima postoje određene odredbe koje bi mogle poslužiti da nadležni donesu određene odluke, ali ako se već isistira na novim zakonskim rješenjima onda ih treba ubrzati”.

Osnivanje berze je i jedan od uslova za nove investicije u Bosni i Hercegovini, odnosno sistem poslovanja prema kojem se cijena električne nergije zna dan unaprijed i cijena unutar dana prema kojem berza posluje. Neke od prednosti berze električne energije su: sigurnost naplate i transparentnost, uspostava referentne cijene električne energije te povezivanje s drugim tržištima.

Prihvati notifikacije