Život

Sretan vam Svjetski dan tla!

U Federaciji Bosne i Hercegovine 5. decembra obilježava se Svjetski dan tla. Federalni zavod za agropedologiju upućuje čestitku povodom Svjetskog dana tla (World Soil Day).

Svjetski dan tla
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU

Svjetski dan tla obilježava se 5. decembra od 2013. godine, kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija (FAO UN) u Rimu. Cilj obilježavanja Svjetskog dana tla je podizanje svijesti o tlu i održivom gospodarenju tlom za proizvodnju hrane, sirovina i energije te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene.

Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem. Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala produktivnost tla u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Svjetski dan tla
FOTO: URED VLADE FBIH ZA ODNOSE S JAVNOSCU

Svake godine, Svjetski dan tla se posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote. Ovogodišnji slogan pod kojim se obilježava Svjetski dan tla je: „Tlo i voda, izvor života (”Soil and water, a surce of life “). Opstanak naše planete ovisi o dragocjenoj povezanosti tla i vode. Više od 95 posto hrane koju jedemo dolazi iz ova dva osnovna resursa. Voda u zemljištu, preko koje biljke apsorbiraju hranjive tvari, povezuje naše ekosustave. Naši poljoprivredni sustavi temelje se na ovom simbiotskom odnosu.

Svjetski dan tla 2023. (WSD) i njegova kampanja imaju za cilj podići svijest o važnosti i odnosu između tla i vode u postizanju održivih i otpornih poljoprivredno-prehrambenih sustava. WSD je jedinstvena globalna platforma koja ne samo da slavi tlo, već također osnažuje i angažira građane diljem svijeta da poboljšaju zdravlje tla.

Sretan Svjetski dan tla!

Prihvati notifikacije