Region

Srbin osuđen za ratovanje u Ukrajini: "I da su mi dali sto godina zatvora, ne bih se kajao"

Državljanin Srbije Vlado Stanić (31) osuđen je nepravosnažnom presudom na kaznu od godinu dana zatvora zbog učestvovanja u ratu na prostoru Ukrajine tokom 2015. godine.

FOTO: RADIO SLOBODNA EVROPA
FOTO: RADIO SLOBODNA EVROPA

Stanić je 15. jula 2022. uhapšen na beogradskom aerodromu “Nikola Tesla”, nakon čega je na saslušanju pred dežurnim zamjenikom javnog tužioca priznao izvršenje krivičnog djela.

Kako je sutkinja objasnila tokom današnjeg javnog objavljivanja presude, Stanić je dobio minimalnu kaznu zatvora koja je propisana za izvršenje krivičnog djela učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu u stranoj državi, ako je djelo učinjeno u sastavu grupe.

Ona je navela da se u kaznu uračunava i vrijeme koje je proveo u pritvoru. Pored kazne zatvora, oduzete su mu i putne isprave.

Stanić je pušten iz pritvora, a na služenje zatvorske kazne bit će naknadno pozvan.

Nakon izlaska iz pritvora, Stanić je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da se nadao uslovnoj kazni, ali da poštuje državu i sudstvo. Ipak, kako je istakao, ne kaje se zbog počinjenog djela.

– Ja sam srpski dobrovoljac. Za mene je velika čast i ponos što sam branio braću Ruse. I da su mi dali sto godina zatvora ne bih se kajao – rekao je Stanić.

Advokatica Katarina Ninković, koja zastupa Stanića, nakon objavljivanja presude rekla je za RSE da će uložiti žalbu.

– Smatramo da ovdje nema zapravo djela, jer u vrijeme kada je djelo učinjeno moj klijent nije ni znao da je to propisano kao krivično djelo.

Odnosno, ovo djelo učestvovanje u ratu ili oružanom sukobu je propisano u našem zakonodavstvu 2014. godine.

Djelo je izvršio 2015., šest mjeseci nakon što smo ga uopšte uveli – istakla je Ninković.

Navodi da presuda nije pravosnažna, a da drugostepeni sud može da je potvrdi ili čak i da je ukine.

– Kada vas jednom osude, ne mogu vas nijedan sljedeći put osuditi na više, mogu samo na manje. Tako da on ne može dobiti preko ove jedne godine zatvora – objasnila je Ninković.

Prihvati notifikacije